Täällä käytiin A2-kehitysvammais-illan avoin toimituskokous - lue kommentit alta

Kenellä on oikeus syntyä? Kuka saa olla äiti tai isä? Ajankohtaisen kakkosen vuoden ensimmäinen A2-ilta puhuu kehitysvammaisten ihmisten arjesta ja oikeuksista. Chattiin jätetyt kommentit voi lukea alla olevasta laatikosta. Keskustelu jatkuu A2-teemaillan tapahtumasivulla: https://www.facebook.com/events/374320772739641/

Kotimaa
Jarkko
25-vuotias Jarkko Jokipakka opettelee yksinelämistä Tampereen Nekalan rivitalokaksiossa. Ajankohtaisen kakkosen keskusteluillassa kysytään, onko kehitysvammaisilla oikeus itsenäiseen elämään.Laura Vesa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Kuvittele, että sinulla olisi syytä kysyä jokin tai jotkut seuraavista kysymyksistä:

Onko minulla oikeus syntyä?

Onko minulla oikeus itsenäiseen elämään, yksityisyyteen ja yksilöllisiin valintoihin?

Onko minulla oikeus tulla isäksi tai äidiksi?

Onko minulla oikeus koulutukseen peruskoulun jälkeen?

Onko minulla oikeus olla osallinen tässä yhteiskunnassa – kuullaanko minua, arvostetaanko minua, pääsenkö mukaan, saanko töitä?

Nämä kysymykset ovat tosia, ajankohtaisia ja olennaisia ainakin osalle niistä ihmisistä, joilla on kehitysvamma. Mitä muita kysymyksiä kehitysvammaisuuteen liittyy ja kuka on paras asiantuntija asiassa? Ajankohtaisen kakkosen toimitus kysyy tätä tänään klo 13 järjestettävässä kaikille avoimessa toimituskokouksessa.

- Haluamme aloittaa A2-illan vuoden 2015 nostamalla esiin tärkeän, ihmisoikeuksiin syvälle pureutuvan teeman. Kun puhumme kehitysvammaisuudesta, puhumme itse asiassa yhteiskuntamme ihmiskuvasta ja arvostuksista. Se, miten suhtaudumme poikkeavuuteen kertoo sen, millainen on käsityksemme "täydellisestä yksilöstä", sanoo A2-illan tuottaja Pasi Toivonen.

Ajankohtaisen teemasta tekee myös hallituksen tavoite, jonka mukaan yksikään kehitysvammainen ei elä laitoksessa vuoden 2020 jälkeen. Suomi on myös lähiviikkoina osaltaan vahvistamassa YK:n vammaisten oikeuksia koskevan yleissopimuksen, joka takaa vammaisille henkilöille samat ihmisoikeudet kuin muillekin ihmisille.

A2 Kehitysvammais-iltaan on tarkoitus kutsua sekä keskustelijoiksi että studioyleisöksi pääosin kehitysvammaisia ihmisiä.

- Kehitysvammaiset ovat tietysti parhaita asiantuntijoita omassa elämässään, heidän äänensä pitää kuulua. Aika monella suomalaisella ei itse asiassa ole suoraa kokemusta kehitysvammaisten ihmisten kanssa elämisestä, parhaimmillaan tällainen ohjelma voi avata silmiä ja saada miettimään omia asenteitaan, tuottaja Pasi Toivonen pohtii.

A2 Kehitysvammais-illan avoin toimituskokous perjantaina 9. tammikuuta klo 13–14 osoitteessa yle.fi/a2ilta