Kuntoremontti, osa 2: Elämä rannekkeen kanssa – uhka vai mahdollisuus?

Toimittajamme Soile Suvannon kuntoremontti on lähtenyt käyntiin. Soile sai ranteeseensa aktiivisuusrannekkeen, joka mittaa yötä päivää muun muassa askeleita, istumisen määrää ja jopa unen laatua.

terveys
Soile Suvanto
Aktiivisuusranneke motivoi lenkille, vaikka on pimeää ja pakkasta.Soile Suvanto

Tätä on nykyaika. Tavallisen maijameikäläisenkin liikunnallista elämää voidaan seurata vaikka yötä päivää aktiivisuusrannekkeen avulla. Liikunnan lisäksi ranneke tarkkailee myös istumisen määrää, kaloreiden kulutusta ja jopa unen laatua.

Jännittävää. Mitä ranneke tulee kertomaan minusta ja miltä se tuntuu: alkaako ahdistaa vai motivoiko ranneke liikkumaan enemmän?

10 000 askelta päivässä ei ole mikään pikkujuttu. Onneksi työmatkakävelyt ovat kuuluneet arkeeni jo parisen vuotta. Lyhyellä kokemuksella näyttää siltä, että työmatkakävelyiden, työpaikalla ja kotona kertyneiden askeleiden lisäksi on päivittäin askellettava ainakin puolisen tuntia, jotta kymppitonni tulee täyteen.

Steppailulla on hauska leikkiä. Tällä hetkellä keskiarvo askeleissa on 11969 askelta per päivä. Superpäivänä askeleita on kertynyt 19519. Ei hassumpi aloitus!

Pyjamapäivänä testasin, minkä verran askeleita kertyy ihan vain kotona hommaillen.

Roskien vienti ei olekaan enää vihoviimeinen kotityö.

Ulos poistuin vain roskapussia viemään. Päivän saldo jäi alle viiteen tuhanteen. Toisaalta voi ajatella, että varsin paljon kotonakin voi kävellä. Roskien vienti ei olekaan enää vihoviimeinen kotityö, vaan mukava motivoiva pikku lisä askeliin. Kotikin siivoutuu kuin huomaamatta, kun kuljettelee tavaroita omille paikoilleen.

Datan rannekkeelta voi ladata tietokoneelle, josta saa tarkempaa tietoa päivän kulusta. Ohjelma osaa antaa myös kannustavaa palautetta: Vaikka istuitkin päivän aikana paljon, et istunut pitkiä aikoja kerrallaan. Jos kaipaa kunnon hehkutusta, kannattaa vaihtaa englanninkieleen. Siellä saan kuulla olevani jopa tähti!

Ranneke huomauttaa liiallisesta istumisesta. Itse en ole hoksannut varoituksia, mutta tietokonepäiväkirjan perusteella niitä ei ole tullutkaan kuin muutama. Etukäteisarvioni oli, että kone komentaa seisomaan monta kertaa päivässä.

Unen mittausta odotin herkkäunisena eniten.Ajattelin, että on mielenkiintoista saada dataa rauhallisen unen määrästä.

Saan kuulla olevani jopa tähti!

Aluksi siltä tuntuikin, mutta yö yöltä rauhallisenunen määrä väheni tunti tunnilta. Kun alettiin mennä kahdessa tunnissa, heitin rannekkeen öiksi pois. Parempi keskittyä lepäämiseen kuin jännäämiseen.

Aktiivisuusrannekkeesta tuli viime vuoden aikana kaiken kansan juttu. Samaan aikaan kyynisten kolumnistien suulla alettiin pilkata tavisten mittari-intoilua ja treenien jakamista sosiaalisessa mediassa. Aivan sama mulle – moittikaa pois. Tämän tädin ranneke on saanut liikkeelle.

Onko ranneke siis uhka vai mahdollisuus? **Ehdottomasti mahdollisuus. **Sopii, jos tykkää numeroilla näpräilystä ja tilastonikkaroinnista jonkin verran, mutta osaa myös jättää käyttämättä ne toiminnot, jotka eivät itselle sovellu. Ranneke on hyvä renki, mutta huono isäntä.

*Treenit jatkuvat. *Edessä on tapaaminen personal trainerin kanssa. Uutta elämääni voit seurata Yle Oulun kolumneissa myös jatkossa. Päivittelen tilannetta myös twitterissä @SoiSuva ja hashtagilla #uusielämä. Jutellaan twitterissä lisää.