Etelä-Savon Urheilugaala palkitsee parhaat – yleisö valitsee sydähdyttävimmän hetken

SaPKon huima juniorityö, Jukureiden dramaattinen nousu Mestiksen finaaleihin, konkarivalmentajan työ viidellä eri vuosikymmenellä vai jääkiekkoilija Tommi Kovasen tunteikas jäähyväisottelu NHL-tähtineen? Yleisö pääsee ensimmäistä kertaa valitsemaan vuoden sydähdyttävimmän urheiluhetken Etelä-Savossa.

Mestis
SaPKo etsii vielä lisävahvistuksia
Yle / Petri Vironen

Valtakunnallista Urheilugaalaa on juhlittu jo muutaman vuoden ajan. Etelä-Savon ensimmäinen oma Urheilugaala järjestetään tammikuun lopulla Mikkelissä.

– Tarkoitus on nostaa myös tällä tavalla urheilun ja urheilun arvostusta maakunnassa, Etelä-Savon Liikunnan aluejohtaja Heino Lipsanen sanoo.

Vuosi 2014 oli suomalaisen urheilun juhlaa. Sotshin olympialaiset sekä lento- ja koripallojoukkueiden kamppailu lajin MM-kisoissa jäivät lähtemättömästi monien urheilufanien mieleen. Eteläsavolaisia ei aivan maailman huipputasolla nähty.

– Aivan huipulle ei olla saatu urheilijoita Virpi Kuitusen ja Tepa Reinikaisen jälkeen, mutta nuoret ovat hyvässä iskussa. On täysin mahdollista, että Rio de Janeirossa 2016 nähdään maakunnan urheilijoita, Lipsanen aprikoi.

Vuoden urheilijan, valmentajan ja joukkueen valinnasta vastaa erillinen raati. Yleisö pääsee valitsemaan vuoden sydähdyttävimmän eteläsavolaisen urheiluhetken.

– Niitä löytyy yllättävänkin paljon, Heino Lipsanen muistuttaa.

Yleisön valitsema sykähdyttävin urheiluhetki saa palkinnon gaalassa. Ehdolla on 10 ehdokasta, mutta yleisö voi tuoda mukaan myös omia vaihtoehtoja.

Juvalainen Matti Kaartinen on valmentanut yleisurheilijoita 1970-luvulta saakka.
Juvalainen Matti Kaartinen on valmentanut yleisurheilijoita 1970-luvulta saakka.Yle Etelä-Savo

Tässä ehdokkaat:

1. Pieksämäkeläisen Esa-Pekka Lapin rallin Euroopan mestaruus. Lappi voitti kauden aikana sarjan kolme osakilpailua.

2. Jääkiekkoilija Tommi Kovasen jäähyväisottelu Mikkelissä elokuussa. Tunteikkaassa ottelussa nähtiin useita NHL-tähtiä ja kerättiin varoja turvallisempaa joustokaukaloa varten.

3. Mikkelissä alkusyksystä järjestetty Täydellinen liikuntakuukausi. Kuukauden aikana järjestettiin kymmeniä tapahtumia, jotka liikuttivat tuhansia ihmisiä.

4. Joroisten Finntriathlonin huima kasvu lajin ykköstapahtumaksi. Kauniissa maisemissa suoritettava kisa on tunnettu toimivista järjestelyistään ja kannustavasta yleisöstä.

Tommi Kovanen
Tommi Kovasen ura päättyi tunteikkaseen jäähyväisotteluun Mikkelin jäähallissa.Yle

5. Mikkelin Soutajien naisten kirkkovenesoudun neljä SM-kultaa. Mikkeliläiset voittivat kaikki SM-lähdöt.

6. Juvalaisen Matti Kaartisen uskomaton ja edelleen jatkuva valmentajaura yleisurheilussa. Kaartinen on valmentanut nuoria yleisurheilulupauksia jo 1970-luvulta lähtien.

7. Mikkelin Passarit lentopallon liigakarsinnassa. Miesten ykkössarjan voittaja Passarit tavoitteli tosissaan liigapaikkaa ja haastoi Rantaperkiön Iskun liigakarsinnoissa keväällä.

8. Jukureiden Mestis-joukkueen dramaattinen nousu finaalipeleihin. Pudotuspeleihin kahdeksannelta sijalta lähtenyt Jukurit pudotti Vaasan Sportin ja TuTon seitsemänsissä play off -otteluissa, ja sijoittui lopulta Mestiksen hopealle.

9. SaPKon upea, jo vuosia jatkunut juniorityö, jonka tämän hetken kirkkaimpia tähtiä ovat Tuukka Rask ja Ville Leino.

10. Mikkelin Alueen Harrasteliiga, joka tarjoaa liikuntamahdollisuuksia matalalla kynnyksellä. MAHL:ssa on mukana jo yli 1000 jäsentä.