1. yle.fi
  2. Uutiset

Karpaasihiihtäjä kiskoi velkasaneerauksessa olleen hevosyhdistyksen pinnalle

Forssan seutu on vankkaa hevosaluetta ja Pilvenmäen ravirata sen olennainen ja itseoikeutettu keskus. Vuonna 2006 Pilvenmäellä järjestettiin Kuninkuusravit ja kaksi vuotta myöhemmin Forssan Seudun Hippos ry ajautui velkasaneeraukseen. Nyt Pilvenmäki on nousemassa uuteen kukoistukseensa. Karpaasihiihtäjä Jari Isometsä on ollut radan ohjaksissa vuoden päivät – ja tulosta on syntynyt.

urheilu
Mies seisoo ravikatsomossa.
Ville Välimäki / Yle

Forssan Pilvenmäen ravirata on menossa kohti valoisampaa tulevaisuutta. Lokakuussa päättyi Forssan Seudun Hippoksen velkasaneeraus ja nyt on aika paneutua raviradan kehittämiseen, sanoo yhdistyksen toiminnanjohtajana vuoden verran työskennellyt karpaasi, hiihtäjälegenda Jari Isometsä.

– Ravikartalla pysyäkseen on raviradan kyettävä uudistumaan ja tarjoamaan hyviä palveluja, sanoo Isometsä.

Hyvän ravitapahtuman lisäksi ihmiset kaipaavat hyvää ruokaa ja juomaa.

Jari Isometsä

Pilvenmäellä on jo panostettu ravintolatoimintaan. Isometsä muistuttaa, että yleisön viihtyminen ja palvelun pelaaminen on tärkeää.

– Hyvän ravitapahtuman lisäksi ihmiset kaipaavat hyvää ruokaa ja juomaa.

Katsojaluvut hienoisessa kasvussa

Pilvenmäellä järjestetään vuosittain kaksikymmentä valtakunnallista ravipäivää ja harjoitusravit joka toinen keskiviikko. Pilvenmäellä on kaksi 76-päivää vuodessa.

Raviväki seuraa tätä nykyä raveja enimmäkseen sohvalta, netistä tai televisiosta. Isometsän mukaan Pilvenmäen katsomoissa riittää silti ihan mukavasti väkeä.

– Meidän iltaravit keräävät paikalle keskimäärin tuhat ihmistä. Määrä on suuri, kun sitä vertaa Helsingin Vermon katsojakeskiarvoihin, jotka pyörivät samoissa lukemissa.

Hyvän katsojamäärän selitys voi löytyä raviradan perinteistä, mutta myös siitä, että Hämeessä ei ole niin paljon muita menoja tarjolla kuin pääkaupunkiseudulla. Isometsä on tyytyväinen, jos yleisömäärä pysyy edes samanlaisena.

Meidän iltaravit keräävät paikalle keskimäärin tuhat ihmistä.

Jari Isometsä

– Viime vuonna lipputuloja oli enemmän kuin vuonna 2013. Se oli ihan mukava ylöspäin liikkuminen. Toivon, että suunta jatkuu.

Raviradan hoitaminen on jatkuvaa työtä ja siihen uppoaa rahaa. Isometsän mukaan jo pelkkä radan pitäminen kunnossa maksaa vuodessa noin satatuhatta euroa.

– Kentän ympärillä kiertää puolensataa valotolppaa. Kun napsautan sähköt päälle, niin se maksaa jo pelkästään viisisataa. Tässäkin mielessä on hyvä, että meillä riittää sekä kilpailijoita että katsojia, Isometsä kertoo.

Kuninkuusravit tähtäimessä

Kuninkuusravien järjestämisestä sovitaan jo hyvissä ajoin etukäteen ja ravit järjestetään noin 15-16 vuoden sykleissä. Edellisen kerran Pilvenmäellä järjestettiin Kuninkuusravit vuonna 2006, ja sitä edellisen kerran 1980-luvun loppupuolella.

Vuonna 2020 tai 2021 voisi olla Forssan vuoro.

Jari Isometsä

Kaikki kykenevät radat haluavat järjestää Kuninkuusraveja, ja niin myös Pilvenmäki. Isometsä vakuuttaa, että seuraavalle kuninkuusravikierrokselle haetaan ilman muuta mukaan.

– Vuonna 2020 tai 2021 voisi olla Forssan vuoro, laskee Isometsä.

– Kuninkuusravien saaminen tänne ei kuitenkaan ole meidän kädessä. Me pidetään rata ja olosuhteet kunnossa ja valitsijat valitsevat sitten kuninkuusravipaikkakunnat.

Pilvenmäen kupeessa hyvä valmentaa

Pilvenmäen tulevaisuus kiinnostaa myös hevosväkeä. Raviradan tuntumassa tallia pitävä ravivalmentaja Juha-Pekka Vilkman sanoo, että Pilvenmäki tarjoaa hyvät puitteet harjoittelulle ja valmennukselle.

– Tässä on tosi monipuoliset ja hyvät olosuhteet valmentaa hevosia. Raviradan lisäksi meillä on käytössä kilometrin mittainen hiittisuora ja hyviä metsälenkkejä.

Vilkman muistuttaa, että Pilvenmäen hyvä puoli on myös se, että etäisyydet eri raviradoille ovat melko siedettävät.

– Se on iso plussa tälle alueelle, kun nykypäivänä polttoaineetkin on tosi kalliita.

Raviradan hyvinvointi vaikuttaa myös ravivalmentajien toimintaan.

– Meidän kaikkien valmentajien toimintaan se vaikuttaa ainakin sillä tavalla, että yhdistykselle jää enemmän resursseja puitteisiin ja olosuhteisiin. Sitä kautta voidaan taata, että valmennusolosuhteet säilyvät hyvänä.

Lue seuraavaksi