1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Näkökulma: Ranskalaisen viattomuuden loppu

Raakalaismainen isku satiirilehteen Pariisin sydämessä ravisteli Ranskasta viimeisetkin viattomuuden rippeet. Ranska ei tämän päivän jälkeen ole entisensä, kirjoittaa ulkomaantoimittaja Sampo Vaarakallio näkökulmassaan.

Ulkomaat
Poliiseja Charlie Hebdo -lehden toimituksen lähistöllä Pariisissa keskiviikkona.
Poliiseja Charlie Hebdo -lehden toimituksen lähistöllä Pariisissa keskiviikkona.Martin Bureau / AFP / Lehtikuva

Ranskan – ja koko Euroopan – suhde ääri-islamilaiseen liikehdintään tulee muuttumaan entistä jyrkemmäksi. Isis-ihannointi ja rekrytointi kuoleman sanansaattajiksi pyritään nyt juurimaan eurooppalaisesta arjesta. Onnistutaanko siinä – sen näyttää aika.

Vaikeaa se tulee joka tapauksessa olemaan. Ranskassa on mittava muslimitaustainen vähemmistö. Tietysti suurin osa heistä on integroitunut ranskalaiseen yhteiskuntaan aivan hyvin.

Osa ei ole ja sitä joukkoa palavasti puhuvat agitaattorit liehittelevät. Näköalaton ja elämässään syrjintää kokenut nuori on monesti helppo saalis.

Esimerkiksi Isis-järjestön värväys on aggressiivista. Pyhästä sodasta räätälöidään irralliselle nuorisolle eräänlaista sukupolvikokemusta, mutta juju piilee siinä, että samalla yksilölle tarjotaan puhdistautumista ja pelastusta.

Monet viime aikojen terrori-iskut ovat olleet juuri "yksinäisten susien" tekemiä – yksilön ikiomia jihadeja. Sellaisen estämiseen on vaikea löytää keinoja.

Luonnollisesti Ranskassa kysytään nyt: miksi? Mikä tekee virallisesti maallisesta vapauden, veljeyden ja tasa-arvon ihanteisiin nojaavasta Ranskasta kohteen tällaiselle mielettömyydelle?

Vastaus on tavallaan kysymyksessä – juuri demokratiaan ja vapauksiin nojaavat ihanteet. Isis-järjestön ja al-Qaida -verkoston ääri-islamilaisessa ajattelussa veljeys yltää vain uskonveljiin, eikä demokratia tai vapaus ole tavoite. Nämä läntiset arvot ovat vihollinen.

Verellä kalifaattinsa rajoja piirtävä ISIS-johtaja Abu Bakr al-Baghdadi julistanut omaa tulkintansa pyhästä sodasta. Hän on suoraan velvoittanut seuraajiansa iskemään siellä, missä vääräuskoisia on.

Tämä nähtiin nyt Pariisissa. Erityisen pelottavan tästä tekee se, että iskijöitä oli vain muutama, tuho oli varsin suuri ja jälkeen jäänyt kauhu valtava.

Presidentti François Hollande kommentoi terrori-iskua Charlie Hebdon toimitukseen erityisen barbaariseksi. Isku tehtiin Hollanden mukaan siksi, koska "Ranska edustaa vapautta".

Charlie Hebdo edustaa sitä sananvapauden perinnettä, jonka mukaan ihminen ei voi nauraa väärin. Jokaisella täytyy olla oikeus satiiriin ja irvailuun ja kohteina saavat olla myös uskonnot, ideologiat ja Jumalan kuvat.

Charlie Hebdo on liittänyt profeetta Muhammedin vuosien saatossa useaan otteeseen islamilaiseen fundamentalismiin ja piruillut sille. Samaan hengenvetoon lehti on johdonmukaisesti ilmoittanut, että se ei ole missään tapauksessa muslimeja vastaan.

Selvää on, että nyt alkaa taas uusi palopuheiden kierros siitä, onko syytä kaivaa verta nenästä ja ehdoin tahdoin suututtaa hipiältään herkkiä islamin uskonoppineita.

Keskustelu on varmaan paikallaan, mutta mielessä on syytä pitää kirkkaana se, että mikään islamilainen valvojien neuvosto ei saa olla maallisen julkaisun toimitusneuvosto.

Lue seuraavaksi