1. yle.fi
  2. Uutiset

Helsingin poliisi panostaa katurikollisuuden kitkemiseen

Taskuvarkaudet ja huumekauppa ovat yleistyneet Helsingin kaduilla viime vuosina. Pikkurikoksien takana on myös yhä useammin ulkomailta peräisin olevaa järjestäytynyttä rikollisuutta. Poliisi on kuitenkin päivittänyt omaa toimintaansa samaa tahtia roistojen kanssa.

Kotimaan uutiset
valvontakameran kuva Helsingin rautatieasemalta

Helsingin poliisi tarttuu kasvavaan katurikollisuuteen entistä hanakammin. Esimerkiksi taskuvarkaudet ja huumekauppa kaduilla ovat viime vuosina yleistyneet. Nyt poliisi pyrkii puuttumaan pikkurikoksiin näkyvästi ja aikaisempaa nopeammin.

– Viime vuonna me onnistuimme taskuvarkauksien osalta vähentämään niitä miltei 1 700 kappaletta. Tämä onnistui sillä, että henkilökuntaa jalkautui ravintoloihin siviilivaatteissa ja teki tiivistä yhteistyötä ravintolan henkilökunnan kanssa. Lisäksi yhteistyötä tehtiin esimerkiksi HSL:n ja VR:n kanssa, sanoo poliisipäällikkö Lasse Aapio Helsingin poliisista.

Pienten rikosten selvittäminen on usein hankalaa, sillä ilmoitus tapauksesta tulee monesti niin myöhään, että tekijät ovat jo poistuneet maasta. Jotta rikokset saataisiin entistä rivakammin selville, pyritään niiden tutkinta aloittamaan nyt aiempaa nopeammin.

– Pyrimme siihen, että kaikki meidän henkilökuntaan osallistuvat tekevät näitä rikostutkintaan liittyviä töitä ympäri vuorokauden. Jos tapahtuu ryöstö tai muu tapahtuma, niin siitä aloitetaan saman tien myös rikostutkinta, eikä odoteta seuraavaan päivään, Aapio sanoo.

Katukauppa halutaan saada kuriin

Huumekauppa on myös siirtynyt seinien sisältä kaduille. Poliisi takavarikoi viime vuonna katukaupasta kymmeniä tuhansia euroja käteistä ja otti kiinni yli parisataa henkilöä epäiltynä huumekaupasta.

Huumausainerikoksien yhteydessä tehdään myös entistä ahkerammin yhteistyötä Viron suuntaan ja katukauppaakaan ei pidetä enää pelkästään huumepoliisin asiana.

– Meillä on toimiva huumerikosyksikkö, joka keskittyy vakaviin rikoksiin. Pyritään kuitenkin siihen, että koko poliisilaitos on mukana tässä huumerikostorjunnassa. Erityisenä kohteena meillä on sellaiset huumerikokset, joissa käyttäjäkunta kohdistuu nuoriin, sanoo apulaispoliisipäällikkö Ilkka Koskimäki Helsingin poliisista.

Lue seuraavaksi