Yle Pariisissa: Ihmiset pelkäävät toista iskua

Ylen Pariisissa olevan toimittajan Annastiina Heikkilän mukaan poliisi vartioi muun muassa isoja tavarataloja. Hyökkääjien pakoauto on löydetty hylättynä Koillis-Pariisista noin kuuden kilometrin päästä keskustasta.

Pariisin isku
Luodinreikä Charlie Hebdon toimituksen ikkunassa Pariisissa 7. tammikuuta.

Yle Uutisten Pariisissa oleva toimittaja Annastiina Heikkilä kertoo, että koko Suur-Pariisin alue on tällä hetkellä korkeimmassa mahdollisessa hälytystilassa. Pariisilaiset pelkäävät mahdollista toista iskua, sillä viikkolehti Charlie Hebdon toimitukseen hyökänneitä miehiä ei ole saatu vielä kiinni.

– Poliisi vartioi muun muassa Pariisin isoja tavarataloja. Niissä on valtavasti ihmisiä, koska täällä alkoivat tänään alennusmyynnit, Annastiina Heikkilä kertoo.

Hänen mukaansa vartiointia on tehostettu myös julkisissa kulkuvälineissä, kirkoissa, kouluissa, muiden lehtien toimituksissa ja lentokentillä.

Heikkilän mukaan silminnäkijät ovat kuvailleet hyökkääjiä naamioituneiksi ammattisotilaiksi, jotka toimivat hyvin määrätietoisesti ja vaikuttivat tuntevan hyvin viikkolehden toimitusrakennuksen. Raskaasti aseistautuneet hyökkääjät puhuivat ranskaa ilman aksenttia ja huusivat islamistisia iskulauseita.

Hyökkääjien pakoauto on löydetty hylättynä Koillis-Pariisista noin kuuden kilometrin päästä keskustasta. Heikkilän mukaan tällä hetkellä Pariisissa ei ole käynnissä takaa-ajoa.

Lehden toimituksessa oli poliisivartiointi

Heikkilä arvelee Charlie Hebdo -lehden valikoituneen iskun kohteeksi, koska se on ollut Ranskassa eräänlainen sananvapauden symboli ja kieltäytynyt siistimästä linjaansa lukuisista uhkauksista huolimatta.

– Charlie Hebdo on julkaissut lukuisia pilapiirroksia profeetta Muhammedista ja pilkannut katolista kirkkoa, ääri-islamisteja ja kaikenlaista ääriajattelua ja myös kieltäytynyt siistimästä linjaansa lukuisista uhkauksista huolimatta.

Lehteen tehtiin polttopulloisku jo vuonna 2011. Lehden toimituksessa oli tänäänkin poliisivartiointi.

– Se ei riittänyt näin raskasta iskua vastaan, Heikkilä sanoo.

Kyseessä on Ranskan historian pahin terrori-isku.