Yli puolen Suomen liikennettä valvotaan jatkossa iltaisin ja öisin Tampereen Petsamosta

Tampereella toimiva tieliikennekeskus muuttaa tammikuussa uusiin tiloihin, joissa toimii myös pelastuslaitoksen viesti- ja johtokeskus. Liikennehäiriöistä kerrotaan tulevaisuudessa entistä nopeammin.

Kotimaa
Tieliikennekeskus
Antti Eintola / Yle

Liikenneviraston Tampereen liikennekeskukselle uudet tilat tulevat tarpeeseen. Iltaisin ja öisin koko Itä-Suomi, tie E-18, Oulun sekä Lapin alue, Kouvola, Keski-Suomi ja Häme ovat Tampereen tieliikennekeskuksen valvottavina yli 30 järjestelmän avulla.

12 ihmisen henkilökunta vastaa myös tienkäyttäjän linjan puheluihin. Huonon sään aikaan puhelin voi piristä Tampereella yli 500 kertaa vuorokaudessa.

Viranomaisyhteistyö paranee

Uusissa tiloissa Tampereen Petsamossa toimii myös pelastuslaitoksen viesti- ja johtokeskus. Viranomaisten tietoliikennejärjestelmissä on vielä yhteensovittamista, mutta jo nyt yhteistyöstä tulee olemaan hyötyä.

– Jatkossa tulee varmasti olemaan suuri hyöty, että viranomaiset ovat samoissa tiloissa. Onnettomuksissa tilannekuvaa voidaan vaihtaa hyvin nopeasti ja näyttää niitä suurelta seinältä. Erityinen hyöty näistä on esimerkiksi tunnelionnettomuuksissa, pohtii Tampereen Liikennekeskuksen päällikkö Marketta Udelius.

Tavoitteena on parempi ennakointi

Uusissa tiloissa uusien järjestelmien myötä tiestön tilannekuva paranee huomattavasti. Tilanteita voidaan jatkossa ennakoida ja seurata entistä paremmin.

Onnettomuuksia ei voi koskaan täysin estää, mutta mahdollisista liikennehäiriöistä kerrotaan tulevaisuudessa entistä nopeammin.

Äkilliset säätilan muutokset tuntuvat

Teitä suolattiin aiemmin usein jo lokakuussa, mutta viime vuosina lunta on saatu vasta joulun tienoilla.

Ilman nopea lauhtuminen aiheuttaa sen, että tien runko kerää kosteutta ja jo yksin tämä aiheuttaisi liukkautta, mutta usein samassa yhteydessä tien päälle saadaan vielä rapsakka lumikerros.

Onnettomuuksia teillä tulee tasaiseen tahtiin, mutta liukkauden takia tapahtuneet ulosajot ovat erityinen riesa talvella.