1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Salman Rushdie: Uskonnon on oltava satiirin kohde

Fatwan saanut kirjailija painottaa satiirin olevan vapauden puolella, tyranniaa vastaan. Hänen mukaansa uskonnollinen totalitarismi on saanut aikaan tappavan muutoksen.

Kirjailija Salman Rushdie kokeilee uutta tapaa kirjoittaa ja tavoittaa lukijoita. Kuva: Joerg Carstensen / EPA

Kirjailija Salman Rushdien mielestä uskonnon kunnioittamisesta on tullut sanonta, jolla tarkoitetaan uskonnon pelkoa. Hän on julkaissut lausuntonsa satiirilehti Charlie Hebdon -toimitukseen tehdyn iskun vuoksi. 12 ihmistä kuoli aseistautuneiden miesten hyökättyä rakennukseen tänään Pariisissa. Tekijöitä etsitään edelleen.

– Uskonnot, kuten muutkin ajatukset, ansaitsevat arvostelua, satiiria, ja kyllä, pelotonta epäkunnioitusta, Rushdie kommentoi tänään.   

– Satiiri on aina ollut vapauden puolella, tyranniaa, epärehellisyyttä ja typeryyttä vastaan, kommentoi brittiläis-intialainen kirjailija.

Rushdien mukaan uskonnollinen totalitarismi on aiheuttanut "tappavan muutoksen islamin ytimessä". Islamistit ovat pitäneet Charlie Hebdo -lehden julkaisuja, muun muassa pilapiirroksia, vuosien ajan hyökkäyksenä islamia vastaan.

Iranin uskonnollisen johtajan ajatolla Ruhollah Khomeinin mukaan Rushdie syyllistyi jumalanpilkkaan kirjassaan Saatanalliset säkeet. Hän määräsi kirjailijalle fatwan 1989, käytännössä se tarkoitti kuolemantuomiota. Kirja on satiiri Intiasta ja muun muassa islamista.