1. yle.fi
  2. Uutiset

Tuhannet ihmiset kokoontuivat muistamaan Pariisin hyökkäyksessä kuolleita

Myös sosiaalisessa mediassa sananvapautta puolustetaan lauseella Je suis Charlie, suomeksi Minä olen Charlie. Charlie Hebdo -lehden toimitukseen tehdyssä hyökkäyksessä kuoli 12 ihmistä.

Pariisin isku
Mielenosoittajia Toulousessa.
Mielenosoittajia Toulousessa.Eric Cabanis / AFP

Eri puolilla Ranskaa ihmiset ovat kokoontuneet mielenilmauksiin kunnioittamaan satiirilehden toimitukseen tehdyn hyökkäyksen uhrien muistoa ja puolustamaan sananvapautta. Solidaarisuutta on ilmaistu laajalti myös sosiaalisessa mediassa, jossa leviää lause Je suis Charlie.

Uutistoimisto AFP:n mukaan eri puolilla maata olisi liikkeellä ainakin 100 000 ihmistä. Esimerkiksi Lyonissa, Itä-Ranskassa ihmisiä olisi koolla 10 000.

Tilaisuuksia on järjestetty pitkin iltaa eri puolilla Ranskaa sekä muualla Euroopassa kuten Lontoossa, Brysselissä ja Berliinissä. Mielenosoittajat ovat puolustaneet myös väkivallattomuutta. Samoin on toiminut YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon.

– Kauhistuttavan iskun tarkoitus on hajottaa. Emme saa mennä ansaan, Ban kommentoi.

Myös ranskalaiset muslimijohtajat ovat kehottaneet ihmisiä rauhallisuuteen ja varoittaneet muslimeja ääriliikkeistä. Ranskan muslimiyhteisö on Euroopan suurin. Maassa arvioidaan asuvan 3–5 miljoonaa islaminuskoista.

Asemiesten hyökkäyksessä satiirilehden toimitukseen tänään keskiviikkona kuoli ainakin 12 ihmistä ja useita loukkaantui. Tekijöitä etsitään edelleen. Presidentti François Hollande on julistanut huomisen kansalliseksi surupäiväksi. Lisäksi Ranskassa suruliputetaan kolmen päivän ajan.

Yle Uutisten Pariisin-toimittaja Annastiina Heikkilä kertoo, että poliisi näkyy nyt katukuvassa laajalti ja tulee näkymään vastakin:

– Esimerkiksi autojen pysäköinti koulujen eteen on huomenna kielletty, hän kertoo.

Tiedossa on myös tiukkoja turvatoimia muun muassa moskeijoissa ja tavarataloissa.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi