1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Palestiinalaiset hyväksyttiin kansainväliseen rikostuomioistuimeen

Palestiinalaiset haluavat, että kansainvälinen oikeus alkaa tutkia Israelin tekemisiä viimevuotisen konfliktin aikana.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon. Kuva: Justin Lane / EPA

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon on hyväksynyt palestiinalaishallinnon hakemuksen kansainväliseen rikostuomioistuimeen (ICC).

Palestiinalaiset pääsevät rikostuomioistuimen jäseniksi huhtikuun alusta lähtien. Palestiinalaisalueilla tapahtuneet vakavat rikokset voidaan siis siitä lähtien siirtää ICC:n tutkittaviksi.

Palestiinalaishallinto ilmoitti viime viikolla hyväksyvänsä ns. Rooman perussäännön, joka on kansainvälisen rikostuomiostuimen perustamissopimus. Siinä määritellään ne rikokset, jotka mukana olevat valtiot ja muut tahot toimijat jättävät ICC:n toimivaltaan. Samalla perussäännössä määritellään ICC:n ja paikallisen oikeuden toimivaltojen rajat.

ICC käsittelee vakavia ihmisoikeusrikoksia. Sellaisia ovat mm. sotarikokset, rikokset ihmisyyttä vastaan ja joukkotuhonta.

Palestiinalaiset ovat toivoneet, että ICC alkaisi tutkia viime vuonna Gazassa käytyä yhteenottoa, jossa kuoli yli 2 000 palestiinalaista.

Israel on ilmoittanut, ettei se päästä sotilaitaan ICC:n tutkittaviksi. Israel vastustaa muutenkin palestiinalaisten hyväksymistä ICC:n jäseneksi. Israel on jäädyttänyt palestiinalaisten verotuloja yli sadan miljoonan euron arvosta.

Myös Yhdysvallat sanoo vastustavansa YK:n pääsihteerin päätöstä. Yhdysvallat harkitsee palestiinalaishallinnolle antamansa talousavun leikkaamista.