Jari Korkki: Kaikille omat vaalit ja heti

Puolueiden välillä on valtavia kannatuseroja eri ikäluokissa ja aika paljon muutenkin, kun mielipidekysely pannaan palasiksi, kirjoittaa Jari Korkki blogissaan.

Jari Korkki
Jari Korkki.
Jari Korkki.Lassi Seppälä / Yle

Ketään ei tietenkään yllätä, että johtavassa asemassa olevat kannattavat kokoomusta mutta tiesittekö, että Suomen suurin työväenpuolue on perussuomalaiset? Muutoinkin mielipidekyselyn ruumiinavaus on sangen kiintoisaa puuhaa.

Perussuomalaisten kannatus on loppukesästä lähtien laskenut kuin lehmän häntä ja päätynyt 13 prosentin tietämille. Mutta duunaripiireissä persut ovat edelleen kovaa valuuttaa, Ylen joulukuun mittauksessa puolue piti tutusti kärkipaikkaa työväestön eli tilastonikkarikielellä työntekijöiden keskuudessa 24 prosentilla.

Hämmentävintä on, että kakkosena on keskusta ja vasta kolmantena työväenpuolueena itseään usein kaupitteleva SDP.

Kyselyn uutisoinnissa perussuomalaisten alamäki nostettiin kärjeksi ja siihenkin on syynsä. Vaikka PS kahmii yhä äijäporukoissa yli 20 prosentin kannatuksen, naisiin sanoma ei oikein puraise. Kannatus ylsi joulukuussa hädin tuskin kuuteen prosenttiin.

Kokoomuksessaon viime kuukausina ihmetelty, minne se vielä kesäkuun puoluekokouksessa leijunut yltiöriehakas tunnelmaoikein katosi. Laskevien kannatuslukujen takaa paljastuu yksinkertainen selitys: nuoriso diggaa, mutta yli 50-vuotiaat eivät ole pysyneet selfietwiittien kyydissä. Alexander Stubbin valtakaudella kokoomus on rojahtanut ikäryhmän 50–64-vuotiaat neloseksi 12 prosentin kannatuksella. Vielä heinäkuussa luku hipoi 19 prosenttia.

Saisivatko kansalaiset paremmin äänensä kuuluviin, jos vaalit järjestettäisiinkin ikäluokissa ja väestöryhmissä?

Entäpä sitten entinen työväenpuolue SDP? Entinen siksi, että vahvin tuki näyttää nyt tulevan eläkeläisiltä. Siihen sopii sattuvasti, että alle 25-vuotiaista demarileiriin ilmoittautuu alle neljä prosenttia. Opiskelijoissa ja koululaisissa tulos on vieläkin surkeampi: karvan yli yhden prosentin.

Vertailun vuoksi on hyvä todeta, että vihreät ja vasemmistoliitto ovat yli kolme kertaa demareita suurempia nuorisopuolueita.

Se on selvää, että keskusta on kesän jälkeen saanut köllötellä kannatuskäppyröissä omalla kymmenluvullaan. Mutta löytyykö laarin pohjaltakaan yhtään heikkoutta?

Ei oikein. Nyt kun työttömätkin panevat nyt toivonsa kepuun, ei edes maanviljelijöiden yli 70 prosentin tuki vaikuta Itar-Tassin keksimältä.

Panee väkisinkin kysymään, pitäisikö nykyinen alueellinen vaalipiirijako räjäyttää? Saisivatko kansalaiset paremmin äänensä kuuluviin, jos vaalit järjestettäisiinkin ikäluokissa ja väestöryhmissä?

Pienenä jälkihuomautuksena todettakoon, että näin palasteltuna mielipidemittaus ei tietenkään enää noudata totuttuun tapaan alle kahden prosenttiyksikön virhemarginaaleja.

Mutta väliäkös hällä, tämähän on pelkkää viihdettä ja se todellinen gallup on vasta sitten huhtikuussa.

Sanovat poliitikot tutkiessaan salaa jokaista desimaalin liikahdusta kuin piru raamattua.

Jari Korkki
kirjoittaja on Yle Uutisten politiikan toimittaja ja TV1:n Ykkösaamun juontaja