Syyttäjä vahvistaa: Yksi Pariisin epäillyistä antautunut

Nuorin kolmesta etsitystä tuli itse poliisiasemalle, kun epäiltyjen kuvat oli julkaistu. Kahta muuta jäljitetään suuroperaatioissa. Vahvistamattomien tietojen mukaan heistä on havainto Pohjois-Ranskasta.

Pariisin isku
etsitään suuressa poliisioperaatiossa Pariisissa, Reimsissa
Poliiseja suuroperaatiossa nimeltä "Croix-Rouge" Reimsissa torstaina 8. tammikuuta.Francois Nascimbeni / AFP / Lehtikuva

Ranskan viranomaiset ovat vahvistaneet, että yksi Pariisin keskiviikkoisesta ammuskelusta epäilty mies on antautunut poliisille Charleville-Mézièresissä lähellä Belgian rajaa.

Poliisi oli julkaissut sekä hänen että kahden muun epäillyn valokuvat (siirryt toiseen palveluun). Kahta muuta etsitään suuressa poliisioperaatiossa Pariisissa, Reimsissa ja Strasbourgissa. Torstaina puolilta päivin kerrottiin, että heidät oli havaittu huoltoasemalla Aisnen alueella Pohjois-Ranskassa, mutta tiedolle ei ole virallista vahvistusta.

Ranskalaislehti Le Pointin (siirryt toiseen palveluun) tietojen mukaan aseistetut epäillyt olisivat ryöstäneet alueella huoltoaseman. Heidän kerrotaan vieneen ruokaa ja polttoainetta ja jatkaneen sen jälkeen kohti Seine-et-Marnea.

Antautunut nuorukainen on 18-vuotias. Ranskalaisten tiedotusvälineiden mukaan hän oli nähnyt etsintäkuulutuksensa sosiaalisessa mediassa ja tuli itse poliisiasemalle.

Kaksi muuta etsittyä ovat 35- ja 33-vuotiaat veljekset. Poliisilähteen mukaan yksi tunnistettiin henkilökortista, joka löytyi kolaroidusta pakoautosta. Etsintäoperaatiossa kerrotaan pidätetyn seitsemän heidän tuttavapiirinsä jäseniä.

Poliisilähteen mukaan toinen etsityistä on aiemmin tuomittu yhteyksistä islamistitaistelijoiden värväämiseen Irakiin. Hän sai kolmivuotisen vankilatuomion, josta kärsi puolitoista vuotta, poliisilähde kertoo.

12 ihmistä kuoli ja 11 haavoittui asemiesten iskussa satiirisen Charlie Hebdo -lehden toimitukseen, jossa oli meneillään toimituskokous. Kahdeksan kuolleista oli lehden toimituksen jäseniä, kaksi poliiseja, yksi siivooja ja yksi vierailija.

Iskun syyksi uskotaan pilakuvat profeetta Muhammedista, joita lehti oli julkaissut. Yhden silminnäkijän mukaan hyökkääjät kehottivat paetessaan kertomaan medialle, että he kuuluvat Jemenin al-Qaida-verkostoon. Etsityt veljekset ovat kuitenkin syntyneet Pariisissa.

Isku oli Ranskan tuhoisin verityö puoleen vuosisataan. Presidentti François Hollande on julistanut Ranskaan torstaiksi surupäivän. Hän kehotti ihmisiä kansalliseen yhtenäisyyteen ja sanoi, että viime viikkoina on saatu estettyä useita suunniteltuja terrori-iskuja.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lähteet: Reuters, AFP, AP