Tutkija odottaa voimakasta vastareaktiota Pariisin hyökkäykseen

Etenkin länsimaalaisissa mediossa nähtäneen lähipäivinä paljon kuvia, joiden katsotaan aiheuttaneen terrori-iskun satiirilehti Charlie Hebdon toimitukseen.

Aamu-tv
Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Teemu Sinkkonen.
Terrori-isku satiirilehden toimitukseen pysäytti eilen Ranskan. Tutkija Teemu Sinkkonen Ulkopoliittisesta instituutista arvioi, miksi media on terroristeille otollinen kohde.

Ranskalaisen satiirilehden toimitukseen eilen tehty terrori-isku aiheuttanee vastareaktion länsimaalaisessa mediassa lähipäivinä, arvelee Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Teemu Sinkkonen. Hän uskoo, että hyökkäyksen syynä olevat kuvat profeetta Muhammedista nousevat esille.

– Tällaiset äärimmäiset teot aina herättää voimakkaan vastareaktion. Ja varmasti valtamediat ympäri Eurooppaa julkaisevat näitä kuvia uudestaan ja muistelevat sitä, mitä Charlie Hebdo on tehnyt, Sinkkonen sanoo aamu-tv:n haastattelussa.

Samaan uskoo Tampereen yliopiston yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikön johtaja, professori Risto Kunelius. Hänen mukaansa lyhyellä aikavälillä mediassa nähdään solidaarisuusefekti. Kunelius kuitenkin pitää tärkeänä, ettei media lähde vahvistamaan terroristien ajamaa kahtiajakoa.

– Se, mitä tällä teolla haetaan, on juuri eräänlainen kulttuurillisten ja näennäisesti uskonnollisten erojen radikalisoiminen ja maailman jakaminen ikään kuin kahteen leiriin, Kunelius sanoo.

Sinkkosen mukaan paras tapa kumota eilisen terrori-iskun vaikutukset on jatkaa kuten tähän mennessä.

– Ollaan kuin tämä ei oikeasti vaikuttaisi meidän yhteiskuntaan millään tavalla. Silloin tämä teko mitätöityy parhaalla mahdollisella tavalla.

Sinkkonen muistuttaa, että islamistinen väkivalta on viime vuosina ollut laskussa Euroopassa. Tosin Syyrian sisällissota ja ääri-islamilaisen Isisin nousu on aiheuttanut uutta radikalisoitumista myös Euroopassa.