1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Sotalapsilla ei välttämättä muita enempää mielenterveysongelmia - poikkeuksena naisten mielialahäiriöt

Uudessa tutkimuksessa sotalapsia verrattiin heidän sisaruksiinsa, jotka jäivät Suomeen sodan ajaksi. Aiemmissa tutkimuksissa vertailukohtana ovat olleet samanikäiset yleensä.

Uuden tutkimuksen mukaan sotalapseksi lähetetyillä naisilla oli mielialahäiriöitä noin kaksi kertaa todennäköisemmin kuin heidän sisaruksillaan.

Helsingin, Tukholman ja Harvardin yliopistojen yhteistutkimuksessa esiin nousi etenkin masennus. Tutkimuksessa hyödynnettiin 45 000 vuosina 1933–1944 syntyneen suomalaisen rekisteritietoja. Noin kolme prosenttia heistä oli lähetetty sotalapseksi Ruotsiin heidän ollessaan 1–10-vuotiaita.

Naisten mielialahäiriöt ovat poikkeus, sillä Ruotsiin talvi- ja jatkosotien aikaan lähetetyt sotalapset eivät ole välttämättä kärsineet mielenterveysongelmista sen enempää kuin muut samanikäiset.

Sotalapset joutuivat eroon vanhemmistaan ja vieraaseen maahan hyvin pieninä, mutta tulosten valossa kokemus ei välttämättä aiheuttanut heille sairaalahoitoa vaatineita mielenterveysongelmia enempää kuin sodan ajan Suomessa asuneille sisaruksille. Ruotsiin ja muihin pohjoismaihin lähetettiin tilapäisesti sodalta turvaan lähes 80 000 suomalaislasta vuosina 1939–1944.

Tutkimus julkaistiin British Medical Journalissa.