1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Selvitys: Ammatillinen koulutus samaan yhtiöön Kymenlaaksossa

Selvitysmies esittää, että nykyiset oppilaitokset jatkaisivat itsenäisinä, mutta opetuksen järjestäjä olisi yksi maakunnallinen osakeyhtiö. Samalla tiettyjä koulutusohjelmia voitaisiin keskittää yhteen paikkaan.

Kotimaan uutiset
Kouvolan seudun ammattiopiston utinkadun toimipiste
YLE / Anna Huittinen

Ammatillisen koulutuksen järjestäminen halutaan keskittää saman katon alle Kymenlaaksossa. Selvitysmies Pentti Rauhala ehdottaa, että nykyiset oppilaitokset jatkavat itsenäisinä, mutta järjestäjät perustaisivat yhteisen, koko Kymenlaakson kattavan maakunnallisen osakeyhtiön.

Nykyisellään ammatillisen koulutuksen järjestäjiä on neljä: Harjun Oppimiskeskus Virolahdella, Kotkan-Haminan seudun koulutuskuntayhtymä, Kouvolan Ammatillinen Aikuiskoulutussäätiö ja Kouvolan kaupunki.

Selvitysmies perustelee ehdotustaan sillä, että yhden osakeyhtiön kautta oppilaitosten valtakunnallinen kilpailukyky ja taloudellinen kantokyky voidaan turvata. Valtio leikkaa oppilaitosten rahoitusta lähes viidenneksellä eli 11 miljoonalla eurolla vuoteen 2018 mennessä.

Selvitykseen sisältyy myös, että luonnonvara-alan koulutuksen keskittämistä Harjun oppimiskeskukseen voitaisiin harkita. Samalla käsi- ja taideteollisuuden koulutus voitaisiin keskittää Kouvolan seudun ammattiopistoon ja kone- ja metallitekniikan peruskoulutus Etelä-Kymenlaakson ammattiopistoon.

Selvitystehtävään on kuulunut laaja haastattelukierros ja verkkokysely, mitkä kattavat lähes 200 maakunnan viranomaisten, kuntien, koulutuksen järjestäjien, elinkeinoelämän, oppilaitoksen johdon ja oppilaitosyhteisöjen jäsenten edustajaa.

Lue seuraavaksi