Hyppää sisältöön

Korkman ei usko Kreikan eroavan eurosta

Kreikkaa merkittävämpi kysymysmerkki Euroopalle on Korkmanin mukaan talouden suunta.

Aalto-yliopiston professori Sixten Korkman ei usko Kreikan eroavan eurosta.

Ero olisi hänen mukaansa Kreikalle vaikea tie.

– Pitkässä juoksussa voidaan siirtyä omaan valuuttaan jos on tehokas hallinto, poliittinen järjestelmä ja kykyä hallita vaikeita asioita, mutta sitähän Kreikalla ei ole, joten se tie olisi kovin ohdakkeinen, Korkman sanoi torstaina Yle Radio 1:n Ykkösaamussa.

Korkmanin mukaan eroa ei halua Kreikan kansa eikä vaalivoittajaksi ennakoitu vasemmistolainen Syriza-puolue.

Korkmamin mukaan Kreikan velka näyttää isolta, mutta velkaehtojen keventäminen on tehnyt siitä Kreikalle hallittavan. Edes Saksa ei hänen mielestään halua Kreikan eroavan eurosta.

Syriza on ilmoittanut, että se haluaa neuvotella Euroopan unionilta ja Kansainväliseltä valuuttarahastolta IMF:ltä saatujen sopimusten ehdot uudelleen. Korkman uskoo osapuolten päätyvän jonkinlaiseen kompromissiin.

– Sellainen kompromissi, joka on kenties niin mutkikas, että me tavalliset ihmiset emme oikein edes ymmärrä mitä siinä on sisällä, mutta se helpottaa sen myymistä kotikentällä, Korkman sanoo.

Korkmanin mukaan paketin tulee olla vain näennäinen, jotta muut maat eivät ala vaatia samanlaisia myönnytyksiä.

Kreikkaa suuremmat riskit liittyvät hänen mielestään Ranskaan ja Italiaan.

– Paljon suurempi kysymys on se, voiko euroalue jollain tavalla kääntyä kasvuun. Jos ei voi, niin silloin ennemmin tai myöhemmin saattaa olla umpikuja edessä, kun Ranska ja Italia ajautuvat oikein suuriin ongelmiin, Korkman sanoo.

.
.