Sri Lankassa presidentinvaalit

Ennakkosuosikkeja ovat maan istuva presidentti Mahinda Rajapaksa ja opposition Maithripala Sirisena. Vaalitarkkailijoiden mukaan maan pohjoisosissa ihmisiä on estetty äänestämästä.

Ulkomaat

Sri Lankan on äänestetty uudesta presidentistä.

Vaalien ennakkosuosikkeja ovat vastakkain maan istuva presidentti Mahinda Rajapaksa ja opposition Maithripala Sirisena. Paikallisen median mukaan ehdokkaiden suosio on tällä hetkellä tasoissa.

Kaikkiaan presidentinvirkaa tavoittelee 19 ehdokasta.

Kansainväliset vaalitarkkailijat ja paikalliset poliisit ovat paikalla turvaamassa vaalien avoimuutta ja vapautta. Viime viikolla paikallisten vaalitarkkailijat raportoivat kuitenkin kampanjoinnin yhteydessä lisääntyneestä, oppositioon kohdistuvasta organisoidusta väkivallasta.

Maan pääkaupungissa Colombossa äänestyspaikoille muodostui heti torstaiaamuna pitkiä jonoja. Myös saarivaltion pohjoisosassa sijaitsevassa Jaffnassa, maan etnisen tamilivähemmistön asuttamalla alueella, väkeä ilmaantui hyvissä ajoin paikalle.

Vaalitarkkailijoiden mukaan maan pohjoisosissa ihmisiä on kuitenkin estetty äänestämästä. Tämän lisäksi Jaffnassa räjähti käsikranaatti yhden äänestyspaikan läheisyydessä.

Aiemmissa vaaleissa tamilien äänestysprosentti on jäänyt heikoksi. Istuvan presidentin Rajapaksan hallitus löi tamilikapinalliset ja päätti 25 vuotta maata riivanneen sisällissodan vuonna 2009.

Rajapaksa kampanja keskittyykin sotasaavutuksiin, sekä maan infrastruktuuriin ja talouteen tehtyihin satsauksiin.

YK:n mukaan kuitenkin jopa 40 000 tamilisiviiliä saattoi menettää henkensä Sri Lankan sisällissodan viimeisten kuukausien aikana. YK:n mukaan suuri osa julmuuksista oli hallituksen joukkojen tekemiä.

YK on aloittanut tutkinnan Sri Lankan epäillyistä sotarikoksista.

Oppositiossa oleva Sirisena puolestaan haluaa kiinnittää huomiota presidentin alati kasvaviin valtaoikeuksiin. Hän syyttää Rajapaksaa korruptiosta, joka kiistää väitteet.

Edelliset vaalit voitettuaan Rajapaksa vangitsi useita vastustajiaan. Hän myös pidensi presidentin valtakautta sekä antoi presidentille oikeuden nimittää tuomareita, johtavia virkamiehiä ja korkeita armeijan upseereita.

Sri Lankassa asuu noin 21 miljoonaa ihmistä. Heistä äänioikeutettuja on noin 15 miljoonaa.

Maan etnisistä ryhmistä tamileja on 18 prosenttia.

Lähteet: AP, Yle Uutiset

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus