Jokien lieju estää turmakoneen mustien laatikoiden etsintää

Jaavanmereen pudonneen matkustajakoneen pyrstö on löytynyt, mutta sumeassa vedessä on vaikea selvittää, ovatko mustat laatikot paikoillaan.

Ulkomaat
Vedenalainen kuva turmakoneen pyrstöstä.
Vedenalainen kuva turmakoneen pyrstöstä.Basarnas / AFP / Lehtikuva

Jaavanmereen syöksyneen malesialaisen matkustajakoneen lentotiedot ja ohjaamokeskustelut tallentaneita laitteita yritetään löytää sukeltamalla. Keskiviikkona saatiin varmuus koneen pyrstön löytymisestä. Niin sanotut mustat laatikot sijaitsevat yleensä koneen perässä. Laatikoihin tallentuneet tiedot ovat olennaisia turman syyn selvittämisessä.

Osittain pohjamutaan hautautuneen pyrstön löytyminen vahvistui miehittämättömän sukellusveneen ottamista kuvista. Sukeltajien torstaiset yritykset mustien laatikoiden paikallistamiseksi eivät sen sijaan ole tuottaneet tulosta.

Vaikka pohjaan on matkaa suhteellisen vähän, 30 metriä, vuodenaika on pelastusoperaatiolle mahdollisimman huono monsuunisateiden ja kovien tuulien vuoksi. Tällaisessa säässä mereen huuhtoutuu jokien liejua, joka sumentaa sukeltajien näkyvyyden yhteen metriin.

Kovassa aallokossa eivät pääse liikkumaan myöskään alukset, joiden tehtävä olisi kuulostella mustien laatikoiden lähettämää signaalia. Sen vaatimissa akuissa on virtaa vielä noin kolmeksi viikoksi.

Uhreista löydetty 40

Sukeltajien tavoitteena on selvittää aluksi, ovatko laatikot yhä paikoillaan. Sen jälkeen tarvitaan keinot, joilla laatikot saadaan irrotettua ja tuotua pintaan.

Koneen omistajayhtiön AirAsian mukaan keskeinen tavoite on myös kaikkien uhrien nostaminen merestä. Kaikki koneessa olleet 162 ihmistä kuolivat, kun Indonesiasta Surabayasta Singaporeen matkalla ollut kone putosi joulukuun 28. päivänä.

Toistaiseksi on löytynyt 40 ihmisen ruumiit. Useimpien muiden uskotaan olevan yhä matkustamossa, joka lienee lähellä pyrstöosaa.

Lähteet: AP, Reuters