UMK:ssa mukana jopa neljä saamelaista esiintyjää?

Nettiin on vuotanut luettelo, jonka mukaan tämän vuoden UMK-kilpailussa olisi 18 artistia. Mukana on myös saamelaistaiteilija, joikaaja Ulla Pirttijärvi-Länsman ja Hilda Länsman. Myös Ruotsissa Euroviisuihin on pyrkimässä saamelainen, Talent-tähti Jon Henrik Fjällgren.

Yle Saame
Vilikasper Kanth
Vilikasper Kanth artistasiidu

Kevään UMK-kilpailussa voi olla mukana jopa neljä saamelaisartistia, eikä vain yhtä, kuten Yle Sápmi eilen kertoi. Mukana on mm. ryhmä Solju, jossa ryhmän fb-sivujen mukaan ovat Hilda Länsman ja Ulla Pirttijärvi-Länsman.

Nettitietojen mukaan Uuden musiikin kilpailun UMK:n artistien nimet olisivat vahingossa lipsahtaneet julkisuuteen Spotify-soittoluettelon muodossa. Wiwibloggs (siirryt toiseen palveluun)-niminen euroviisublogin mukaan Spotifyssä on luettelo (siirryt toiseen palveluun), jossa näkyy 18 UMK-esiintyjää ja heidän kappaleensa.

Alunperin UMK-kilpailijoiden nimet oli tarkoitus julkistaa virallisesti vasta ensi viikolla 13.1.2015 suorassa nettilähetyksessä.

Mukana neljä saamelaisnimeä?

Spotifyn luettelossa on neljä nimeä, jotka ovat tai voivat olla saamelaisia artisteja.

Listan mukaan UMK:ssa olisi mukna dj-kollektiivi Eeverest, jonka toinen jäsen on saamelainen Niko Mansikka-aho. Eeverest-ryhmän Mansikka-aho kertoi Yle Sápmille kesällä että he ovat työstämässä kappaletta UMK:hon.

Toisena saamelaisnimenä listalla on Vilikasper Kanth, joka on jalkapalloilija Jirijoonas Kanthin veli. Kanthien isoäiti on Utsjoen saamelaisia. Vilikasper Kanth on ollut aikaisemmin mukana mm. Idols- ja Voice of Finland-kilpailuissa.

Lisäksi Spotify-listan mukaan UMK:n osakilpailuihin on valittu mukaan mysö nimet Solju ja Jouni Aslak.

Soljun promokuvissa näkyy punainen saamenpuvun silkki ja solju. Solju-ryhmään kuuluvat tytär ja äiti Hilda Länsman ja Ulla Pirttijärvi-Länsman

Ruotsista euroviisuihin pyrkimässä Talent-sankari Fjällgren

UMK-kilpailun voittaja edustaa Suoma Euroviisuissa.

Ruotsin viisukarsinnoissa eli Melodifestivalenissa on mukana Jon Henrik Fjällgren. Fjellgrän nousi tunnetuksi voitettuaan Ruotsissa Taläng-kykykilpailun.

Fjällgren on mukana Melodifestivalenin kolmannessa osakilpailussa 21.2.2014 laululla Jag är fri, Manne Liem Frije (siirryt toiseen palveluun).