Luontomatkailuyritykset haluavat valloittaa uuden kolkan maailmaa

Luontomatkailuyrittäjä Lassi Rautiaisen mukaan Suomen wildlife-yritysten on mahdollista löytää uusia asiakkaita alueilta, joilla suomalaista luontomatkailua ei vielä tunneta.

Kotimaa
Karhu nostaa etukämmentään.
Kaisu Jansson / Yle

Koko maassa wildlife-yritysten (siirryt toiseen palveluun) kautta Suomeen tulee 6000 vierailijaa vuosittain, ja vuosittainen 10–15 prosentin kasvu on ollut alalle luontomatkailuyrittäjä Lassi Rautiaisen mukaan luontaista.

– Esimerkiksi lintuja tarkkailevia omatoimimatkailijoita on paljon enemmän. Kukaan ei tiedä, kuinka monta kymmentä tuhatta ihmistä menee Norjaan läpi Suomen, käy Pohjoismaissa ja etsii ja kuvaa tiettyjä lintuja.

Rautiaisen oman yrityksen, Wildlife Safaris Finland Oy:llä asiakkaita käy Kuhmossa vuosittain 600. Hän huomauttaa, että karhujen ja susien katselu ei onnistu samalla tavalla omatoimisesti kuin lintujen.

Idän Taiga ry:ssä (siirryt toiseen palveluun)on mukana noin 60 kainuulaista luontomatkailuyritystä pääasiassa Suomussalmelta ja Kuhmosta. Yhdistys on suunnitellut vuoden päivät Uudet Wild Taiga alueet -hanketta, jossa markkinointia suunnataan maihin, joissa sitä ei ole aiemmin ollut. Kolmevuotisen markkinointihankkeen kohteena ovat muun muassa Puola, Slovakia, Tšekki, Romania, Unkari ja Baltian maat.

Luontokuvaaja Lasse Rautiainen.
Lassi Rautiainen sanoo, että luontomatkailuasiakkaita on saavutettavissa Kainuuseen entistä enemmän uusilta markkina-alueilta.YLE / Anne Karppinen

Rautiainen on Idän Taiga ry:n puheenjohtaja ja hänen mukaansa uudet alueet ovat kyntämätön sarka. Tavoitteena onkin saada hankkeen avulla matkatoimistokontakteja, tutustumiskäyntejä Kainuuseen sekä mediaa paikalle.

– Kainuussa on käynyt jo muutamia asiakkaita näistä maista wildlife puolella oma-aloitteisesti. Heitä ei ole kuitenkaan meidän puolelta millään tavalla lähestytty tai haravoitu kontakteja systemaattisesti.

Uusia asiakkaita saadaan, kun tehdään töitä

Lassi Rautainen huomauttaa, että kasvua on mahdollisuus saada melkein mistä vain, kunhan jaksetaan tehdä työtä sen eteen.

– Muutaman miljoonan kansakunta riittää jo siihen, että sieltä löytyy aina luontomatkailusta kiinnostuneita, jotka haluavat seikkailla ja kulkea ympäri maailmaa. Suomesta he eivät kuitenkaan välttämättä tiedä vielä kovin paljon noilla alueilla.

Muutaman miljoonan kansakunta riittää jo siihen, että sieltä löytyy aina luontomatkailusta kiinnostuneita, jotka haluavat seikkailla ja kulkea ympäri maailmaa.

Lassi Rautiainen

Piilossa olevaa asiakaspotentiaalia on Rautiaisen mielestä kaikkialla, ja heidänkin yritykselle tulee jatkuvasti yllättäviä kontakteja.

– Kuka olisi kuvitellut, että Kuikan Kämpän pihalla on ryhmä filippiiniläisiä naisia innokkaana katsomassa karhuja, tai kiinalaisia opiskelijoita, kanadalaisia tai pariskunta Uudesta-Seelannista. Monet ovat löytäneet meidät netin kautta tai kuulleet kaverilta. Me emme ole oikeastaan tehneet mitään muuta kuin oma työmme täällä. Aina Kainuuseen joku löytää.

Rautainen kuitenkin huomauttaa, että uusia kohdemaita pitäisi lähestyä jatkuvasti ja koko ajan. Hän toivoo, että Idän Taigan vireillä oleva hanke saadaan liikkeelle mahdollisimman pian.

– Asia on vielä keskeneräinen. Olemme hakemassa nyt rahoitusta ja hankesuunnitelmaa on stilisoitu viimeisen vuoden aikana. Kukaan ei vielä tiedä, missä laajuudessa se saadaan toteutettua.