Hyppää sisältöön

Kansanedustaja Maijala: Keminsaamen voisi ennallistaa inarinsaamen avulla

Savukoskella on herännyt halu opetella inarinsaamea ja ennallistaa sen pohjalta alueelta kadonnut keminsaame, kertoo kansanedustaja Eeva-Maria Maijala.

Kansanedustaja Eeva-Maria Maijala Kuva: Marjukka Talvitie / Yle

Savukoskelaiset haluaisivat opetella inarinsaamea ja herättää henkiin sen pohjalta jo kuollut keminsaame, kertoo kansanedustaja Eeva-Maria Maijala. Maijalan mielestä esimerkiksi alueen paikannimet on mahdollista kääntää suomeksi inarinsaamen avulla.

– Meillä Savukoskella on työn alla nyt semmoinen hanke, että keminlapin kieli saataisiiin ennallistettua. Mutta sehän on käytännössä mahdotonta ennallistaa se kieli kun se on aikalailla kuollut, kuvaa Maijala alueen nykyistä kielitilannetta.

Ennallistamisen apuna Maijalan mukaan voitaisiin käyttää muita saamen kieliä, kuten inarinsaamea.

– Kun on katsottu Sodankylän ja Savukosken alueen paikanimiä on selvinnyt että ne on suomennettavissa inarinsaamen kautta. Ja nyt meidän alueella on innostuttu inarinsaamen kielestä, jatkaa Maijala.

Lapsille inarinsaamea koulussa?

Inarinsaamela on ollut mahdollista opiskella iltakursseilla ja netin kautta. Maijala kertoo, että nyt lapset Savukoskella ovat innostuneet saamenopiskelusta.

– Nyt useampi muukin lapsi Savukoskella on halukas opiskelemaan inarinsaamenkieltä. Ja nyt kun lapset ovat alkaneet puhua tästä asiasta, niin useampi aikuinekin on sanonut, että he haluaa kanssa opiskella inarinsaamen kieltä, iloitsee Maijala.

Savukoskella ollaankin nyt selvittämässä miten asiassa voisi edetä.

– Nyt meillä on menossa Savukoskella selvitys miten me saataisiin tätä kieliasiaa vietyä eteenpäin. Ja inarinsaamenkieli ennen kaikkea sen takia, että inarinsaamen pohjalta on selvitetty mitä paikannimet tarkoittavat. Eli inarinsaame koetaan sillä lailla omana, kertoo Maijala

Kielihankkeiden taustalla on Maijalan mukaan toive ennallistaa keminsaame.

– Keminlapin kielestä on joku noin 500 sanaa jäljellä. Nyt selvitetään miten voitaisiin rinnallistaa inarinsaamen kieli ja keminsaame, ehdottaa Maijala.

Maijala kiertää pohjoista Suomea

Keskustan kansanedustaja Lapista Eeva-Maria Maijala on tällä viikolla kiertämässä ympäri Lappia. Tiistaina hän vieraili Sevettijärvellä, mittä oppi muun muassa enemmän kielipesistä ja kielenelvyttämisestä. Torstaina Maijala matkustaa Länsi-Lapissa ja pysähtyy mm. Lampsijärvellä ja Konttajärvellä. Perjanataina Maijala suuntaa kohti Muoniota, Karesuvantoa ja Peltovuomaa.

.
.