1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Amos seisoo ruokapalkalla, Usko vahtii takaa tulevia

2-vuotias whippet Usko ottaa harjoitukset kansainvälistä koiranäyttelyä varten lunkisti, ja on jo oppinut paljon kehäkäyttäytymistä. 10-kuukautinen Amos puolestaan jännittää ensimmäistä näyttelykertaansa myös ensikertalaisen omistajansa kanssa.

ilmiöt
Karkeakarvainensaksanseisoja Amos.
Heli Sirviö / Yle

Kajaanilainen Riitta Vepsäläinen harjoitteli alle 2-vuotiaan whippettinsä Uskon kanssa Kajaanin pallohallissa viikonlopun näyttelyä varten. Koirakko oli käynyt harjoitukissa kolme kertaa aikaisemmin. Kenraaliharjoituksessa edistystä oli jo havaittavissa.

– Koira on vähän kylmissään täällä, mutta edistystä on tapahtunut, vaikka kaikki jutut ei vielä tahdo onnistuakaan. Olemme harjoitelleet tällaisia lyhyitä pätkiä ja etenemme pikkuhiljaa, kajaanilainen Riitta Vepsäläinen kertoo lyhytkarvaisesta vinttikoirastaan.

Usko seisoo rauhallisena paikoillaan ja tarkkailee ympärillään olevia, käännöksiä ja oikeaoppista kehäseisontaa hiovia lajitovereitaan kiinnostuneena. Se ei temmo hihnassa ollenkaan.

– Usko ottaa tämän ihan coolisti, kun se vain malttaa olla seuraamatta niin paljon muita koiria ja olla reagoimatta ääniin. Silloin kaikki menisi hyvin myös näyttelyssä, Riitta arvioi.

Whippet Usko ja omistajansa Riitta Vepsäläinen.
Usko ja Riitta Vepsäläinen ovat edistyneet harjoittelussa kansainväliseen Tamminäyttelyyn.Heli Sirviö / Yle

Ensimmäinen harjoituskerta kaikuvassa pallohallissa oli toisenlainen.

– Uskoa jännitti vielä silloin kaikki toiset koirat ja juoksimme ympyrää ringissä, niin se ei malttanut juosta koska se halusi vahtia kuka tulee takaa. Se ei myöskään malttanut seisoa paikoillaan näyttelyasennossa, joten siinä mielessä edistystä on tapahtunut ja harjoittelu on kannattanut, Riitta naurahtaa.

Näyttely jännittää ensikertalaista handleria

Kajaanilainen Kaisa Tampio kiersi harjoituksissa kehää 10 kuukautta vanhan karkeakarvaisen saksanseisojauroksensa Amoksen kanssa, jolle tulevan viikonlopun näyttely on ensimmäinen.

– Mutta niin se on minulllekin ja kyllä koiran esittäminen jännittää! Meillä oli kasvattaja henkisenä tukena tänään ja nyt totesimme että koira osaa seisoa tarpeeksi hyvin asennossa, Kaisa myhäilee.

Hän on kulkenut seisojansa kanssa jokaikisessä harjoituksessa viime syksystä alkaen ja nyt omistaja on tyytyväinen koiran esiintymiseen.

Amos ja Kaisa Tampio.
Kaisa Tampio sekä koiransa Amos ovat koiranäyttelyn ensikertalaisia.Heli Sirviö / Yle

– Kerta kerralta Amos on tuntunut varmemmalta ja ainakin koiralle nämä kokoontumiset ovat olleet erittäin mieluista puuhaa. Se on ollut sellainen sosiaalistumisen paikka vielä, Kaisa luonnehtii uljaasti seisovaa koiraa joka katselee ruskeilla silmillään tyynesti ohi kulkevia ja haukkuvia lajitovereitaan.

Hihnassa reihumisesta ei ole tietoakaan vaikka koira varsin nuori vielä onkin.

– Amos on kyllä osannut lönköttää alusta asti hihnannokassa alusta asti kuten kuuluukin, mutta seisomisen kanssa on ollut paljon harjoittelemista, Kaisa lisää.

Kun häneltä kysyy Amoksen mieluisinta makupalaa, vastaus tulee kuin apteekinhyllyltä:

– Koiranruokanappuloita! Kanariisinappulat riittää sille oikein hyvin!

Seisojaa ei tarvitse pestä eikä puleerata, mutta yksi komistautumistoimenpide Amokselle on tehtävä ennen sunnuntain H-hetkeä.

– Sen häntätupsua pitää vielä vähän lyhentää, Kaisa paljastaa kehäkunnon viimeistelystä.

Lue seuraavaksi