1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kalamiehet testaavat jäiden kantavuutta: "Onneksi jäi pilkkipakki pintaan!"

Jäiden paksuus ja lujuus vaihtelevat alkutalven säiden takia niin paljon, että vieraille jäille ei juuri kannata mennä. Lappajärveläinen pilkkimies Tuomo Savola sanoo, että jäillä liikuttaessa paikallistuntemus on kaikista tärkeintä. Kokeneellekin sattuu kuitenkin vahinkoja ja sen varalta varustuksen on oltava kunnossa.

Kotimaan uutiset
Pilkkimies Tuomo Savola Lappajärven jäällä.
Birgitta Vuorela/YLE

Kalastaja Tuomo Savola on tänä talvena kokenut Lappajärvellä yhden kylmän kylvyn. Hän myöntää, että pientä uhoa oli matkassa, kun hän alkutalvesta potkutteli Söyringinlahdella.

– Ensimmäisenä kävin siellä ja ensimmäisenä kävin varmasti järvessäkin.

– Olin siitä jo mennyt ja tulin samoja jälkiä takaisin, kun kelkka tökkäsi kiinni. Potkaisin vauhtia lisää ja saman tien meni jalka läpi jäästä ja mies perässä. Onneksi potkukelkka ja pilkkipakki jäivät pintaan.

Savola pääsi jäistä taitavasti ylös ja tilannetta helpotti olennaisesti se, että miehen päällä oli kelluntahaalari ja -takki ja kaulassa roikkuivat naskalit.

Kun järvet menevät jäähän, pilkkimiehet ovat yleensä ensimmäisiä jäillä liikkujia.

– Pilkkijät tietyllä tavalla testaavat, miten jäät kantavat ja pilkkijöillä on yleensä varustuskin kunnossa, toteaa Savola.

Vaaran paikat pitää tietää

Jää Lappajärvellä on Tuomo Savolan mukaan 15-20 cm:n paksuista. Loppiaisen pakkaset eivät juurikaan niitä vahvistaneet, koska ennen pakkasta tuli reilusti lunta ja lumi jään pinnalla on erittäin hyvä eriste.

– Kyllä Lappajärven jää tällä hetkellä miehen kantaa, mutta ehdottomasti pitää tietää, missä liikkuu.

Savola varoittaa railoista ja uveavannoista. Avanto saattaa syntyä, kun lumen paino puhkaisee jään.

– Uveavantoja on yleensä samoilla paikoilla joka talvi. Esimerkiksi Lappajärvellä on yksi metrinen aukko Veanteen ja Lukkarinsaaren välissä, varoittaa Savola.

Pilkkimiehet tietävät virtauspaikat, uveavannot ja railot ja osaavat ne kiertää. Vieraalle ne saattavat tulla vastaan kohtalokkaana yllätyksenä. Tuomo Savolan mukaan jäällä kannattaa kulkea sellaisia reittejä, joita näkee muidenkin käyttäneen.

Jäätilanne vaihtelee

Muunmuassa Ähtärinjärvellä verkoilla kalastava Ähtärinreitin kalastusalueen hallituksen puheenjohtaja Ari Hyvölä tietää, että lumi tekee tällä hetkellä jäät petollisiksi. Ähtärinjärvellä teräsjäätä on Hyvölän mukaan reipas 15 senttiä. Alueen muissa järvissä tilanne vaihtelee. Esimerkiksi Perännejärvellä jäät ovat olleet hyvinkin arvaamattomat, paikoin vain viiden sentin vahvuiset.

Hyvölä liikkuu jäällä moottorikelkalla.

– Joka paikkaan ei verkkoja uskalla viedä. Summittaisesti ei nyt kannata jäällä ajella vaan parempi on kairata reikiä ja tarkistaa jään paksuutta, kuvailee Hyvölä tämän hetken tilannetta.

Ähtärin seudulla mökkivieraita liikkuu paljon.

– Karikoita ja niemennokkia kannattaa varoa. Vieraspaikkakuntalaiset, jotka tulevat lyhyeksi ajaksi tänne, eivät voi mitenkään tietää, missä on turvallista liikkua.

Ari Hyvölä kertoo itse piirtäneensä mökkivieraille kartan, johon hän on merkinnyt ne paikat järvellä, minne ei missään tapauksessa saa mennä.

Lue seuraavaksi