Kännykkä rikki? – kastuminen pahinta, näytön säröily tavallista

Kännykkähuollossa tutuin näky on rikkoontunut älypuhelimen näyttö. Hankalin tapaus on kastunut kännykkä. Useimmiten kosteus tekee puhelimesta entisen luurin.

media
Rikkinäinen älypuhelin
Mari Siltanen / Yle

Kastuneen puhelimen omistajaa odottaa helposti ikävä viesti: vesimärkää puhelinta ei edes lähetetä huoltoon.

Varastopäällikkö Toni Enfors Kokkolan Gigantista kertoo, että tähän ohjaa aiempi kokemus.

– Kaikki keissit tähän mennessä ovat olleet sellaisia, että huollosta tulee puhelin rikkinäisenä takaisin. Mukana on lappu, jossa lukee "korjaus ylittää uuden vastaavan hinnan" tai "puhelin korjauskelvoton".

Tietyillä puhelinmalleilla valmistajan edustaja vaihtaa takuun ulkopuolella kastuneen puhelimen toiseen, jolloin puhelimen omistajalle kustannus on hiukan pienempi kuin uuden.

Monta niksiä netissä

Jos joku haluaa itse yrittää tehdä jotain kastuneen puhelimensa hyväksi, viesti on tässäkin tapauksessa lannistava.

– Hyvin vähän on tehtävissä. Jos välittömästi, kun kännykkä kastuu, saa akun otettua pois, niin se saattaa kuivuttuaan toimiakin. Oikein muuta ei sille voi tehdä, neuvoo Toni Enfors.

Piirikortti ja näyttö kärsivät kastumisesta eniten.

Toni Enfors

Toni Enforsin mukaan tärkeintä on purkaa puhelin heti mahdollisimman pieniin osiin.

– Piirikortti ja näyttö kärsivät kastumisesta eniten. Pelkkä vesi sinänsä ei tee hallaa piirikortille, mutta kun se kuivuu ja hapettuminen tapahtuu, ongelmat alkavat. Yleensä sim-kortti ei vaurioidu. Voi olla, että muistikorttikin on ehjä.

Parhaiten puhelimen tiedot saa pelastettua, jos on muistanut varmuuskopioida ne tai tallentaa pilvipalveluun.

– Joskus kännykkä on pudonnut mereen, eikä ongelmia ole esiintynyt. Joillekin taas taskussa ollut puhelin on kastunut kaatosateessa ja mennyt täysin pilalle. Kosteuden vaikutus on tuuripeliä.

Kastuneen kännykän kuivattelusta on netissä liikkeellä monta tarinaa. Joku laittaa sen riisin sekaan, joku pyyhkii puhelimen vahvalla pirtulla. Joku puhaltelee puhelinta föönillä. Onpa kännykkä laitettu uuniinkin. Näihin Toni Enfors ei ota kantaa.

Näyttö rikki, tuttu juttu

Kastunut kännykkä ei ole puhelimen yleisin vika, vaan sellainen on rikkinäinen näyttö. Yleensä näyttö on rikki, kun puhelin on pudonnut lattialle. Seuraavaksi tyypillisin on vika, että kännykkä ei lataudu. Silloin kyse on rikkinäisestä latausliittimestä.

Kannattaako puhelinta korjauttaa uudestaan ja uudestaan? Gigantin Toni Enforsin mukaan rajana samalle vialle on kolme kertaa.

– Eri valmistajilla on eri käytännöt. Jos näyttää siltä, että vikaa ei vaan saa korjattua, kannattaa vaihtaa puhelin. Puhelimen pitää toimia.

Helpointa on korjata ohjelmistoon liittyvät jumit. Yleensä ohjelmiston päivitys auttaa.