1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Atlantin ylittäjän tunnistaa punaisista pöksyistä

Purjelaivan ahtaat tilat ja ympärillä avautuva rannaton meri hiovat miehistön saumattomaksi joukkueeksi vain muutamassa päivässä. Se on avomeripurjehduksen yksi suurimmista elämyksistä, kertoo jyväskyläläinen Ville Sarkamo.

ilmiöt
Ville Sarkamo aurinkolasit päässä laivan kannella
Ville Sarkamo

Purjehduspiireissä punaiset housut ovat koodi. Niitä saa käyttää vain mies, joka on purjehtinut Atlantin yli.

Jyväskyläläinen Ville Sarkamo olisi housunsa ansainnut. Hän liittyi joulun alla Kuunari Helenan

Ehkä seuraavaksi menen housukaupoille

Ville Sarkamo

oppilasmiehistöön ja purjehti 27 hengen ryhmän kanssa Kanarian saarilta Atlantin yli Karibialle.

- Ensimmäinen asia mitä Barbadoksella piti tehdä, oli housujen hankinta. Mutta eihän me kauppaan ehditty. Ehkä seuraavaksi menen housukaupoille, Sarkamo naurahtaa.

Avomeripurjehduksen arki kulkee vahtivuorosta toiseen

Suomen Purjelaivasäätiön omistama Kuunari Helena on suomalainen opetuslaiva. Sen mukana pääsee merille, vaikka ei olisikaan kokenut purjehtija. Neljän ammattitaitoisen päällystön jäsenen johdolla miehistön oppilasjäsenet osallistuvat laivan arjen pyörittämiseen ja pääsevät samalla kokemaan avomeripurjehduksen ihanuuden -ja kamaluuden.

- Maailman upein fiilis ja maailman hirvein fiilis saattaa olla tunnin sisällä. Se on se juttu, Ville Sarkamo kuvailee lajin viehätystä.

Arki laivalla kulkee vahdeittain, vanhan englanin laivaston järjestelmän mukaisesti. Neljän tunnin merivahtivuoron jälkeen on neljä tuntia vapaa-aikaa. Sen jälkeen siirrytään ns. stand by -vahtiin, mikä käytännössä tarkoittaa siivoamista ja ruoan laittoa. Sama rytmi jatkuu vuorokauden ympäri, myös heillä, jotka osallistuvat purjehdukseen maksavina asiakkaina.

Meri kärjistää kokemukset

Avomeripurjehduksen elämys teki suuren vaikutuksen Ville Sarkamoon. Merellä kaikki tunteet ja kokemukset korostuvat, jopa ruoka maistuu paremmalta. Erityistä on myös se, kuinka nopeasti vahva yhteishenki muodostuu laivan miehistön kesken.

Me kaikki muutuimme semmoisiksi sukupuolettomiksi meriolioiksi ihan parissa päivässä

Ville Sarkamo

- Kaikki tyypit tuntuu ihan mahtavilta, eikä kukaan riitele. Suljettu tila ja valtava meren avaruus tekee semmoisen olon, kuin olisi avaruudessa, Sarkamo hehkuttaa.

Maaelämä ja merielämä ovat Sarkamon mukaan kaksi aivan eri elämänmuotoa. Atlantin ylityksen aikana olosuhteet muokkasivat maakravusta nopeasti oikean purjehtijan.

- Nahkeuteen, kylmyyteen, hikeen ja nuhjaisuuteen kun tottui, me kaikki muutuimme semmoisiksi sukupuolettomiksi meriolioiksi ihan parissa päivässä.

Avomeripurjehtiminen on Sarkamolle lomaa, äärimmäisissä olosuhteissa. Hän haaveileekin jo uusista haasteista. Tyynenmeren ylitys olisi luontevaa jatkoa Atlantille. Lisäksi mielessä siintelevät Etelämeren äärimmäiset haastavat olosuhteet Kapkaupungin ja Melbournen välillä.

- Kun mennään Etelämantereen lähellä jäävuorten seassa, valtavan kurjissa olosuhteissa, neljä viikkoa putkeen. Se on semmoinen purjehtijan taivas.

Lue seuraavaksi