Hyppää sisältöön

Pilapiirtäjä Ville Ranta: Sananvapauden perusjuttu on oikeus puhua tyhmiä – video

Oululainen pilapiirtäjä sanoo pelänneensä piirrostensa takia. Hän muistuttaa, että sananvapautta kuitenkin puolustetaan käyttämällä sitä, ei puhumalla siitä.

Pilapiirtäjä Ville Ranta sanoo, että hän ei ole saanut hetkeksikään mielestään Charlie Hebdo -lehteä vastaan tehtyä iskua.
Pilapiirtäjä Ville Ranta sanoo, että hän ei ole saanut hetkeksikään mielestään Charlie Hebdo -lehteä vastaan tehtyä iskua.

Oululainen pilapiirtäjä, sarjakuvataiteilija Ville Ranta arvelee, että Charlie Hebdo -lehteä vastaan tehty isku tuhoaa myös sananvapautta.

– Piirtäjät ovat halukkaita piirtämään lisää, mutta en ole yhtä vakuuttunut Euroopan lehdistöstä. Pelkään, että erityisesti pilapiirrosten kohdalla sananvapauden rajat kapenevat, Ranta sanoo.

Hän kertoo saaneensa vaikutteita Charlie Hebdon pilapiirtäjiltä ja arvostaneensa lehteä. Lehden toimitukseen Pariisissa keskiviikkona tehty, 12 henkeä surmannut isku sai hänet tolaltaan.

– Asia ei ole oikein hetkeksikään päässyt pois mielestä eilisen iltapäivän jälkeen. Tuntui, että osui tosi lähelle.

Hän yrittää nyt miettiä, millaisia pilapiirroksia aiheesta voisi tehdä. Piirtäminen kuitenkin tuntuu vaikealta juuri nyt.

Tuntui, että osui tosi lähelle.

Ville Ranta

– Ylipäätään tuntuu, että pilapiirtäjät kaikkialla Euroopassa tekevät tänään eri tavalla töitä kuin eilen.

Heti kuultuaan iskuista hän vaihtoi monien muiden tavoin Facebookin profiilikuvakseen "Je suis Charlie" eli "Minä olen Charlie" -tunnuksen, jolla osoitetaan myötätuntoa lehteä kohtaan ja tukea sananvapaudelle. Hän kuitenkin sanoo, että pelkät sananvapausjulistukset eivät riitä, jos käytännössä puhetta aletaan varoa.

– Sananvapautta puolustetaan käyttämällä sitä, ei tekemällä julkilausumia siitä.

Iskua olisi pitänyt voida odottaa

Ranta kertoo, että Charlie Hebdo on julkaissut profeetta Muhammedia ja myös islamia pilkkaavia pilapiirroksia "vuosikausia" ja "hirveät määrät". Charlie Hebdo julkaisi kaikki Jyllands Postenin Muhammed-kohun herättäneet pilapiirrokset ja teki vielä omia.

– Nyt on huono hetki arvostella Charlie Hebdon piirroksia, mutta lehti ei ole varmaan edes yrittänyt pysyä hyvän maun rajoissa. Charlie Hebdolla on erittäin tärkeä asema sananvapauden ylläpitäjänä. Hyvä maku ja piirrosten laatu on toinen kysymys. Perusjuttuja sananvapaudessa on, että siihen kuuluu oikeus olla tyhmä. Charlie Hebdo on käyttänyt tätä oikeutta, Ranta sanoo.

Eihän täällä julkaista sellaisia pilapiirroksia, joista voisi seurata terrori-iskuja.

Ville Ranta

Hän kuitenkin sanoo, että hän ei osannut odottaa tällaista iskua.

– Tavallaan olisi pitänyt voida. Tämän iskun hurjuus ja väkivaltaisuus, kuolleiden määrä, tapa, jolla se tehtiin, oli odottamatonta. Eihän tällaista voi tapahtua missään.

Suomessa ei julkaista raivostuttavia pilapiirroksia

Myös hän sanoo pelänneensä töidensä takia. Hän pelkäsi hetken ajan jopa kotikaupungissaan Oulussa liikkumista sen jälkeen, kun hänen Muhammed-pilapiirroksistaan oli noussut kohu vuonna 2006. Hän sanoo olevansa harvinaisen ärhäkkä suomalaiseksi pilapiirtäjäksi.

Nykyään hän uskoo, että Suomessa ei tarvitse pelätä.

– Suomessa on aika turvallista, luulisin. Se on seurausta siitä, minun mielestäni huonosta asiasta, että Suomen lehdistö on varovaista ja konsensushenkistä. Eihän täällä julkaista sellaisia pilapiirroksia, joista voisi seurata terrori-iskuja.

.
.