1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Matti Nykänen: "Alkoholi ei ole mulle mikään peikko"

Nelinkertainen olympiavoittaja pyrkii olemaan sata päivää ilman viinaa. Lappeenrantaan kotiutunut Matti Nykänen on yksi Ylen raittiushaastekampanjan keulahahmoista.

Matti Nylänen lähti mukaan haastekampanjaan vapaaehtoisesti ja hyvillä mielin. Kuva: Tommi Parkkinen/Yle

Uudenvuodenpäivänä suorassa tv-ohjelmassa tilapäisen raittiuslupauksen antanut Matti Nykänen pyrkii olemaan sata päivää ilman viinaa. Hyväntekeväisyys ja vapaaehtoisuus saivat Nykäsen vastaamaan haasteeseen myöntävästi.

– Jos olisi pakko olla sata päivää ilman viinaa, niin en olisi lähtenyt mukaan ollenkaan. Vapaaehtoisesti ja hyvällä mielellä lähdin, kertoo Nykänen.

Kampanjan tuotolla avustetaan Suomen Punaista Ristiä

Ylen uudessa tv-ohjelmassa Matti Nykänen ja kolme muuta julkisuuden henkilöä haastavat itsensä ja kaikki suomalaiset sadan päivän viinalakkoon. Jokaisella heistä on oma Suomen Punaisen Ristin avustuskohde, johon he yhdessä kannustajien ja muiden haasteeseen osallistuvien kanssa keräävät  rahaksi muutettavia pisteitä.

Mitä paremmin Nykänen pärjää suorien tv-lähetysten kilpailuissa ja tehtävissä, sitä enemmän hän kerää rahaa SPR:n kotimaiseen vapaaehtoistyöhön.

"Jokunen kilo painosta pois"

Raittius merkitsee Nykäselle pientä kilvoittelua paitsi tv-ohjelmassa myös arkielämässä.

– Ei tässä ainakaan mitään negatiivista ole. Päivärutiinit ovat normaalit, kuten ennenkin. Lisänä on vain se, että saunakaljat on pois, sanoo Nykänen.

Hänestä on selvää, että alkoholinkäytön lopettaminen vaikuttaa yleiskuntoon ja piristää muutenkin. Hän aikoo ryhtyä juoksemaan kuukauden kuluttua. Toistaiseksi riittävät kevyet kävelylenkit koiran kanssa.  

 – Pikkasen yleiskuntoa nostan ja 6–7 kiloa pudotan painoa. Siinä on tavoitetta tälle kampanjalle. Plus tietenkin se, että ollaan ottamatta kaljaa, sanoo Nykänen.

"Ehkä otin, ehkä en"

Nykänen sanoo, ettei viinalakko vaikuta työhön eikä esiintymisiin. Lähes koko tammikuun hän on keikkatauolla.

– Uudenvuodenaattona oli viimeinen keikka. Bändin kosketinsoittaja innostui hehkuttamaan Sata päivää ilman viinaa -kampanjaa vähän liiankin kanssa. Se on jokaisen oma asia ottaako vai ei, sanoo Nykänen. Esiintyminen humalaisen yleisön edessä ei häntä huolestuta.

Entä sitten, kun sata päivää huhtikuun alussa tulee täyteen?

– Sellaista tavoitetta mulla ei ole, että hei, nyt on sata päivää ohi ja nyt vedetään pää täyteen, vastaa Nykänen. Hän painottaa, ettei alkoholi ole hänelle mikään peikko.

– Mulla on yleensäkin alkoholin suhteen sellainen kanta, että suruun tai iloon mä en ota ollenkaan. Mä otan jos otan, ja jos en ni en. Ehkä otin, ehkä en, naurahtaa Nykänen.