1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Terrorismitutkijan huoli: Islaminvastaisuus kasvaa

Terrorismitutkija Leena Malkin mielestä Pariisin keskiviikkoinen terrori-isku voi lisätä poliittista jakautumista ja islaminvastaisia mielialoja Euroopassa. Tutkijan mukaan jihadistinen liikehdintä on jälleen viriämässä Euroopassa.

Terrorismintutkija Leena Malkki. Kuva: Yle

Terrorismitutkija Leena Malkki Helsingin yliopistosta on huolissaan siitä, että keskiviikkoinen isku pariisilaisen Charlie Hebdo -lehden toimitukseen voi lisätä islaminvastaisuutta. Iskussa kuoli kaksitoista ihmistä ja yksitoista haavoittui.

– Euroopan mittakaavassa olen kaikkein eniten huolissani siitä, miten tämä vaikuttaa poliittisen tilanteen polarisoitumiseen ja erityisesti islaminvastaisten mielialojen mahdolliseen kasvuun ja niiden poliittiseen hyödyntämiseen. Tällaista voi tietysti välillisesti nähdä myös Suomessa.

Satiirinen Charlie Hebdo -lehti oli muun muassa julkaissut pilakuvia profeetta Muhammedista ja pilkannut kaikenlaista ääriajattelua. Leena Malkin mukaan islaminvastaisuus ja poliittinen jakautuminen voisivat vaikeuttaa väkivaltaisten tekojen taustalla olevien ongelmian ratkaisua.

– Kyllä tämä myös Suomessa alleviivaa sitä, että jihadistisessa liikehdinnässä Euroopassa on meneillään uudelleenviriäminen. Tämä on tietysti sellainen isku, joka voi edelleen edesauttaa sitä ja tarjota malleja pidemmällä aikavälillä muillekin toimijoille, Malkki sanoo.

Tutkija: Suomella ei ole rokotusta terrorismia vastaan

Tutkija Leena Malkin mukaan terrori-isku voisi periaattessa tapahtua myös Suomessa. Hän pitää kuitenkin riskiä pienempänä kuin suurissa Euroopan maissa.

– Ei Suomella ole mitään sellaista rokotusta, ettei sellaista voisi täällä tapahtua. Tietysti täytyy ymmärtää myös se, että Suomeen kohdistuvat uhat ovat eri tasolla kuin suurissa eurooppalaisissa maissa kuten Ranskassa.

Leena Malkin mukaan terrori-isku käynnistää usein pienempiä vastaiskuja, ja tämä on näkyvissä myös Ranskassa.

– Tämäntyyppisten iskujen jälkeen on usein tullut vastaiskujen aalto, esimerkiksi moskeijoihin kohdistuvia iskuja. Ne ovat yleensä jatkuneet muutaman päivän ajan, ja sen jälkeen ne ovat yleensä hiipuneet.