1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pariisin isku

"Sananvapautta täytyy jatkuvasti vartioida" – Je suis Charlie -kampanja näkyi myös Kuopiossa

Kuopiolaiset pitivät hiljaisen hetken sananvapauden puolesta asian esitaistelijan, Johan Vilhelm Snellmanin muistomerkillä. Järjestäjä muistuttaa, että sananvapauden historia Euroopassa on vielä lyhyt.

Kuva: Pertti Huotari / Yle

Pariisin eilinen surmatyö sai myös kuopiolaiset liikkeelle sananvapauden puolesta. Spontaani hiljainen hetki Snellmanin patsaalla puoliltapäivin keräsi paikalle nelisenkymmentä henkeä.

Tapahtuman koolle kutsunut, maakuntalehti Savon Sanomien artikkelitoimittaja Riitta Raatikainen uskoo, että jokainen tiedonvälityksen ja sananvapauden parissa työskentelevä kokee syvästi kysymykset, joita tämäntyyppiset iskut vavisuttavat.

– Olemme saumassa, jossa tuntuu, että historian saranat narahtavat. Se laittaa painoa jokaisen työlle ja jokaisen kansalaisen toiminnalle. Meidän pitää entistä vastuullisemmin pohtia toimiamme ja tekemisiämme, koska jokainen sana jonka sanomme, ja kaikki mitä teemme, vaikuttaa johonkin.

Raatikainen muistuttaa, että sananvapauden historia ei Euroopassakaan ole pitkä. 

– Viime vuosina myös lähellä meitä Euroopassa, Venäjällä, Turkissa ja Unkarissa, on tapahtunut yksittäisiä asioita, jotka sotivat vakavasti sitä käsitystä vastaan, mikä esimerkiksi meillä suomalaisilla on sananvapaudesta. Mutta olemme ehkä unohtaneet, millainen Eurooppakin oli vielä 25 vuotta sitten.

Snellmankin kärsi terävän kielensä vuoksi

Muistohetken viettäminen nimenomaan Snellmanin puistossa oli joukolta harkittu teko.

– Snellman oli suuri eurooppalainen filosofi, joka joutui tulemaan Kuopioon 1800-luvulla osittain sen vuoksi, että hänen sanansa oli kovin kärkevä ja vallanpitäjät eivät siitä pitäneet. Ja toki hän täälläkin ollessaan oli sensuurin hampaissa, Raatikainen kertaa.

Raatikainen muistuttaa, että puiston kupeessa sijaitsee myös toisen suomalaisen sanavapaustaistelijan, Minna Canthin kotitalo.

– Ne asiat, joista Snellman ja Minna Canth puhuivat, ovat toteutuneet. Mutta ne eivät ole itsestäänselvyyksiä, meidän täytyy jatkuvasti vartioida niitä.

"Maailman pitäisi jatkaa elämäänsä"

Tapahtumaan otti osaa myös kuopiolainen asianajaja Seppo Karvinen. Karvinen haluaa lisätä kuuluisien paikallisten sananvapaustaistelijoiden joukkoon myös historian tuntemat Ahon veljekset Kallen, Pekan ja Juhanin. 

– He kaikki oli teräväkynäisiä. Ja he kaikki lähtivät maanpakoon kahdeksi vuodeksi, kun yhtä heistä uhkasi karkotus Siperiaan.

Karvisen kuultua tämänpäiväisestä tapahtumasta hän halusi ehdottomasti olla mukana.

– Ranskan tapahtumat kertovat häiriintyneestä epätoivosta. Tapahtuma on ikävä, mutta koko maailman pitäisi jatkaa elämäänsä. Tämä ei tule kenenkään politiikkaa muuttamaan, toivottavasti.