Hyppää sisältöön

Pilapiirtäjä: En lähtisi sohimaan islaminuskoisten ampiaispesää

Karikatyyreja ja pilapiirroksia tekevä Teuvo Salminen haluaa ottaa piirustuksillaan kantaa. Hänen mielestään jokin raja on kuitenkin vedettävä. Esimerkiksi luterilaisuutta hän voi arvostella, mutta islaminuskon aiheisiin hän ei uskalla tarttua – oman nahkansa vuoksi.

Kuva: Tapio Termonen / Yle

Raumalainen Teuvo Salminen seuraa uutisia Ranskasta järkyttyneenä. Hän kokee, että terroristit iskivät virkaveljiin avatessaan tulen Charlie Hebdo -lehden toimituksessa. Hän on tiedostanut riskit jo pitkään ja valinnut kynänsä kohteet harkitusti.

– Kyllä Suomessakin pitää olla varovainen piirustusten kanssa. Uskonnolliset asiat ovat tabuja eikä niihin kannata puuttua, jos haluaa säilyttää henkensä, Salminen toteaa.

Aiherajausta jo Muhammed-kohusta

Ranskalaisten piirtäjien ratkaisu tarttua vaaralliseen aiheeseen on jakanut mielipiteitä maailmalla. Teuvo Salmisen mukaan pilapiirtäjillä pitäisi olla mahdollisuus ottaa kantaa mihin tahansa. Tällä hetkellä se ei kuitenkaan tunnu olevan mahdollista.

En halua myllätä islaminuskon tabuja ja sohia ampiaispesää

Teuvo Salminen

– Hälytyskelloni alkoivat soida Jylland Postenin järkyttävien tapahtumien jälkeen vuosia sitten.

Tanskan suurimman päivälehden 2005 julkaisemista Muhammed-aiheisista sarjakuvista nousi iso kohu, joka poiki muun muassa mielenosoituksia sekä tappo- ja pommiuhkauksia.

– Ymmärsin, että tuon tyyppisistä aiheista ei kannata piirtää. Ihmisillä on vakaumuksia ja niitä pitää kunnioittaa. Kaikkea ei voi tonkia, Salminen toteaa.

Hän karttaa harkitusti riskiaiheita.

Piirros ei saa mennä överiksi

Teuvo Salmisen kynä ei tartu islaminuskon aiheisiin. Luterilaisuutta hän uskaltaa kuitenkin arvostella.

– Kyllä oman maan politiikkaa ja kirkon toimintaa pitää pystyä arvostelemaan, mutta siinäkin pitää olla itsekritiikkiä. Piirros ei saa mennä överiksi.

.
.