Ruotsi toiseksi kieleksi ekaluokkalaisille?

Ruotsinkielen opetuksen aloittaminen jo ekaluokkalaisille herättää kiinnostusta Itä-Uudellamaalla. Sipoossa asiasta on tehty suosittu valtuustoaloite. Ruotsalaisen eduskuntaryhmän sihteerin mukaan RKP ei kuitenkaan aio ratsastaa kielikysymyksellä eduskuntavaaleissa.

Kotimaa
Ekaluokkalainen läksyjenteossa.
Johanna Luukko / Yle

Koulujen opetussuunnitelmat uudistuvat vuonna 2016. Samalla pohditaan myös tunteita kuohuttavia kielivalintoja, ja eduskunnassa käsitellään kansalaisaloitetta, joka muuttaisi toisen kotimaisen kielen opiskelun vapaaehtoiseksi.

Uudenmaan länsilaidalla Raaseporissa on jo päätetty, että reilun vuoden kuluttua toisen kotimaisen kielen opetus alkaa ensimmäisellä luokalla. Ruotsinkieliset lapset alkavat opiskelemaan suomea ja suomenkieliset lapset ruotsia.

Sipooseen ajetaan Raaseporin mallia

Tällaista järjestelyä tavoittelee myös Sipoon kunnanvaltuuston puheenjohtaja Christel Liljeström (RKP), jonka aloitteen on allekirjoittanut valtaosa Sipoon valtuutetuista. Asiaa selvitetään parasta aikaa.

– Ei tämä ole mikään varasuunnitelma valtion päätökseen liittyen. Tämä on vain mahdollisuus taata kaikille lapsille samat lähtökohdat ja kielten ihanuudet.

Liljeström on Ruotsalaisen eduskuntaryhmän sihteeri, mutta hänen mukaansa RKP ei ratsasta kielikysymyksellä eduskuntavaaleissa.

– Ei RKP:ssä ole tällaista linjausta tehty. Tämä on ihan käytännön lähtökohdista edennyt. Itse uskon vahvasti siihen, että ilon ja opetuksen kautta saamme laajemman kaksikielisyyden syntymään sekä Suomessa että Sipoossa.

Raaseporissa päätöstä vastustettiin

Raaseporissa vanhemmille tehdyssä kyselyssä kävi ilmi, että ruotsinkieliset ja suomenkieliset vanhemmat suhtautuvat kielikysymykseen hyvin eri tavoin. Ruotsinkielisistä yli yhdeksänkymmentä prosenttia oli sitä mieltä, että toisen kielen opetuksen pitää alkaa ensimmäisellä luokalla. Suomekielisistä vanhemmista taas enemmistö halusi englannin ensimmäiseksi vieraaksi kieleksi.

Liljeström kuittaa vanhempien vastustuksen vanhentuneilla asenteilla.

– Aikuiset ovat oppineet, että ruotsinkielen opettelu on pakkoa ja pänttäämistä. Itse toivon, että saamme opetukseen iloa, kun se tulee laulujen ja lorujen kautta tutuksi, eikä ole vastenmielistä.

Porvoossa kiinnostusta kielten opetuksen aikaistamiseen

Porvoossa kaikki suomenkieliset lapset aloittavat englannin opiskelun kolmannella luokalla. Vapaaehtoisena ruotsin voi aloittaa neljännellä luokalla ja pakollisena seitsemännellä luokalla. Syksyllä 2016 tämä aikaistuu vuodella.

Ylen soittokierros Porvoon opetuslautakunnan jäsenille paljasti, että lähes kaikki jäsenet ovat valmiita selvittämään toisen kotimaisen kielen opettamista jo ekaluokkalaisille.

Loviisassa ruotsin opetus alkaa kaikille neljännellä luokalla, eikä muutoksia ole suunnitteilla.