Suomessa viljellään ennätykselliset 65 miljoonaa tulppaania

Suomalaiset ovat tulppaanihullua kansaa. Tulppaaneja viljellään tänä vuonna enemmän kuin koskaan ennen, noin 65 miljoonaa kappaletta. Olemme maailman ahkerimpia kukan ostajia asukaslukuun suhteutettuna. Tulppaania viljelevien puutarhojen määrä ei sekään ole laskenut.

Kotimaa
Aaro Romppanen, tulppaaniviljelmä
Yrittäjä Aaro Romppanen Joensuun Kukkatalosta kerää myyntiin siirtyviä, itse viljeltyjä tulppaaneja. Yle / Maiju Immonen

Kauppapuutarhaliiton mukaan Suomessa on noin kahdeksankymmentä puutarhaa, joissa viljellään tulppaaneja. Miljoonista kukista kolme suurinta viljelee valtaosan, noin viisikymmentä miljoonaa tulppaania.

Partaharjun puutarha Pieksämäellä on suurin, sen talven sadosta osa menee muun muassa naistenpäivän sesonkiin Venäjälle. Tulppaani kuitenkin pitää pintansa lukuisissa pienissä puurahoissa, jotka kasvattavat kukan lähinnä omaan myyntiin.

Lähikukalla on etunsa. Kuljetuskustannukset karsiutuvat pois, ja tulppaani on taatusti tuore.

– Kyllähän hintakilpailu on kovaa, ei pystytä vastaamaan markettien hintoihin. Mutta siinä on tämä laatu ja nämä lajikkeet, erilaista kuin muualla, sanoo yrittäjä Aaro Romppanen Joensuun Kukkatalosta.

Joensuussa Raatekankaan teollisuusalueella viljellään vajaat 200 000 tulppaania ja lajeja on kolmisenkymmentä. Vertailuksi luvut Partaharjun puutarhalta: 38 miljoona tulppaania ja yli seitsemänkymmentä lajiketta.

Tulppaanin maamme voittokulkua selittää ainakin kaksi seikkaa. Kukka on helppo ja kiitollinen kasvatettava talven pimeydessä, ja tulppaani on ollut Suomessa tunnettu jo parinsadan vuoden verran.

"Auringon odotusta"

Tulppaanien menekki rikkoo sopivasti hiljaista alkutalvea. Sesonkien ulkopuolelle tarvitaan kauppaa ja työtä puutarhojen työntekijöille.

Keski-Euroopassa ja Venäjällä leikkokukan tuominen kotiin kuuluu liki jokapäiväiseen elämään. Suomessa kukka koristaa juhlia, mutta arjessa ne loistavat helposti poissaolollaan. Yrittäjän resepti kulttuurin kohottamiseksi on selvä.

– Kyllä niitä kukkia olisi hyvä viedä vaimolle ja tyttöystävälle vaikka joka päivä, hymyilee Aaro Romppanen.

Kyllä niitä kukkia olisi hyvä viedä vaimolle ja tyttöystävälle vaikka joka päivä.

Aaro Romppanen

Suomalaiset ovat Kauppapuutarhaliiton mukaan asukaslukuun suhteutettuna tulppaanin suurkuluttajia, Pohjoismaista ohi nousee vain Ruotsi.

Joensuun Kukkatalossa kukkia mummolleen valinnut tamperelainen Kaisa Purmonen tunnustaa olevansa tulppaanifani, kevään aikana kotipöydälle ilmaantuu useampikin värikäs kimppu.

– Se on semmoinen kevään kukka. Auringon odotusta, Kaisa huokaa.