1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Karjalaisten laulusta halutaan nettihitti – yli satavuotias kappale uusiksi sovituskilpailussa

Pohjois-Karjalan maakuntaliitto ja Etelä-Karjalan liitto toteuttavat yhdessä kilpailun, jossa sovitetaan uudelleen Karjalaisten laulu ja suunnitellaan kappaleelle musiikkivideo. Varsinkin nuoret ovat uuden sovituksen kohdeyleisöä.

Karjalaisten laululle haetaan kilpailun avulla nuorekasta ilmettä. Pohjois-Karjalan maakuntaliitto ja Etelä-Karjalan liitto toteuttavat yhdessä kilpailun, jossa tehtävänä on sovittaa uudelleen Karjalaisten laulu sekä suunnitella kappaleelle myös musiikkivideo.

Kilpailun myötä Karjalaisten laulua ja maakuntahenkeä halutaan tehdä tunnetuksi erityisesti nuorille. Musiikkivideo on siksi tärkeä osa uuden sovituksen markkinointia.

– Tavoite on, että tätä ladataan Youtubesta ja muista välineistä jopa miljoonia kertoja. Tavoitteena on hitti, Etelä-Karjalan maakuntajohtaja Matti Viialainen kertoo.

– Odotamme ehkä eloisuutta, värikkyyttä ja modernisointia. Sanoja ei muuteta. Musiikkivideo viestii meidän alueesta, kertoo alueen mahdollisuuksista sekä markkinoi ja elävöittää laulua, Pohjois-Karjalan maakuntajohtaja Pentti Hyttinen kommentoi.

Surullinen ja kaihoisa kansa

Karjalaisten laulu on karjalaiselle identiteetille tärkeä, ja se kuuluu eniten laulettuihin maakuntalauluihin. Hyttinen myöntää, että kynnys ryhtyä sovittamaan uudelleen P.J. Hannikaisen vuonna 1899 säveltämää klassikkoa saattaa olla suuri.

Tavoite on, että tätä ladataan Youtubesta ja muista välineistä jopa miljoonia kertoja.

Viialainen uskoo vanhan sävellyksen musiikkialan ammattilaisten käsiin hyvillä mielin.

– Meillä on paljon taitajia ja kuuluisia yhtyeitä. Kyllähän kappaleen voi esittää ja tulkita monella tavalla. Meidän juuret ovat Karjalassa ja laulu ilmentää sitä erinomaisella tavalla, Viialainen summaa.

Kappaleesta on Viialaisen mielestä kuultavissa karjalaisuuden ydin eli suru ja kaihomieli, mutta myös järkkymätön itsetunto. Kuten laulussa todetaan: "Karjalasta kajahtaa!"

Katso täältä Lappeenrannan teknillisen yliopiston akateemisten mieslaulajien versio kappaleesta (siirryt toiseen palveluun).