Vanhempi, jätä vaihto-oppilas rauhaan – jatkuva yhteydenpito vaikeuttaa itsenäistymistä

Nuorelle pitää antaa tilaa itsenäistyä ja sopeutua uuteen kulttuuriin, vaikka päivittäinen yhteydenpito kotiin onkin nykytekniikalla mahdollista. USA on edelleen oppilasvaihdon suosituin kohdemaa.

ilmiöt
Maailman karttakuva.
Yle / Joni Tammela

Taantuma ei ole vähentänyt nuorten oppilasvaihtoa. Vaihto-oppilasjärjestöistä kerrotaan, ettei oppilasmäärissä ole tapahtunut laskua.

Nähtävissä on jopa hienoista kasvua lamasta huolimatta.

– Pientä kasvua on kävijämäärissä sekä Suomeen tulijoissa että lähtijöissä. Parin vuoden takaisiin lukuihin on parinkymmenen prosentin kasvu, kun katsotaan suomalaisia vaihto-oppilaita, kertoo toiminnanjohtaja Mikko Sainio AFS Intercultural Programs ry:stä.

Ei ehdi kokea uutta, jos on liiaksi kiinni vanhoissa kavereissa tai vanhemmissa.

Mikko Sainio

Lukioikäiset nuoret lähtevät yhä mielellään kansainvälistymään kokonaiseksi lukukaudeksi.

– Tuntuu, että vaihto-oppilasvuosi nähdään enemmän investointina nuoren tulevaisuuteen kuin pelkkänä kulueränä, Sainio tietää.

AFS-järjestön kautta Suomeen tulee vuosittain noin 230 oppilasta, eniten Saksasta, Italiasta ja Japanista.

Suomesta matkataan edelleen eniten rapakon taakse. AFS lähettää maailmalle vuosittain pari sataa nuorta.

– Reilu kolmasosa nuorista lähtee Pohjois-Amerikkaan. Australian ja Uuden-Seelannin jälkeen seuraavaksi suosituimpia ovat Aasian ja latinalaisen Amerikan maat, jotka ovat nousussa, Sainio toteaa.

Kurssimuotoinen lukio helpottaa vaihtoon lähtemistä.

– Nyt ei mene kouluvuosi hukkaan, vaikka lähtisi vaihtoon kesken lukuvuoden, lisää Sainio.

Latinalainen Amerikka nousussa

Suomessa toimivien kansainvälisten vaihto-oppilasjärjestöjen, AFS:n ja YFU:n tarjoaman vaihto-oppilasvuoden hinta vaihtelee 5 000–11 000 euron välillä riippuen kohdemaasta. Vaihto-oppilasjärjestöiltä voi anoa myös stipendejä, joilla voi kattaa osan maksusta.

Taantuma näkyy jonkin verran vanhempien epäröintinä.

Riikka Seppälä

– Stipendejä kysytään paljon, mutta toisaalta olemme markkinoineetkin niitä ahkerasti. Taantuma näkyy jonkin verran vanhempien epäröintinä, sanoo apulaistoiminnanjohtaja Riikka Seppälä Youth For Understanding -järjestöstä.

YFU lähettää vaihtoon maailmalle vuosittain 180–200 nuorta, joista puolet suuntaa Amerikkaan.

– Englanninkieliset maat ovat yhä suosituimpia, vaikka espanjankielisten maiden suosio on kasvussa. Saksa on myös suosittu kohdemaa. Seikkailunhaluisimmat suuntaavat Aasiaan tai pieniin Euroopan maihin, listaa Seppälä.

Liiallinen yhteydenpito lietsoo koti-ikävää

Useammat sukupolvet ovat lähteneet Suomesta maailmalle opiskelemaan. Itsenäinen vuosi vieraassa maassa lienee edelleen mullistava kokemus nuorelle, vaikka yhteydenpito on nykyään vaivatonta ja nopeaa.

Jatkuva kontakti koti-Suomeen ei kuitenkaan ole pelkästään hyvä asia.

– Liiallinen yhteys voi lietsoa koti-ikävää ja se vaikeuttaa itsenäistymistä, Seppälä muistuttaa.

Tiheä yhteydenpito myös vaikeuttaa sopeutumista vieraaseen kulttuuriin.

– Jos on nenä kiinni ruudussa, on selkä käännetty uudelle kulttuurille. Ei ehdi kokea uutta, jos on liiaksi kiinni vanhoissa kavereissa tai vanhemmissa, Sainio huomauttaa.