Valaistuksella voidaan kaunistaa kaupunkikuvaa

Kaupungeissa valaistus on tärkeintä suurimmilla kaduilla. Kaupungit pitävät valaistuksen avulla huolta turvallisuudesta, mutta ottavat huomioon myös taiteellisia näkökohtia.

Kotimaa
Valaistu leikkipuisto Oulun hupisaarilla.
Henrika Pihlajaniemi

Suurimmilla kaduilla on korkein valaistusluokka eli ne valaistaan tehokkaimmin esimerkiksi siksi, että niissä on paljon liikennettä ja ihmisiä. Myös lasten leikkipaikat ja koulut on valaistava huolellisesti, jotta ne ovat turvallisia.

– Tärkeintä valaistuksessa on onnettomuuksien välttäminen. Kun remontoimme puistot, joiden valaistuksen puutteista olemme saaneet palautetta, niiden valaistuskin mietitään uudelleen, kertoo Oulun kaupungin rakennuttajainsinööri Viljo Vanhatalo.

Esimerkiksi Oulun kaupunki on laaja, joten eri alueiden tarpeet valaistukselle ovat erilaiset. Toisaalta kaikki kadut ja puistot valaistaan samoilla periaatteilla.

Taiteellisempaa ja erikoisvalaistusta on Oulussa kehitetty esimerkiksi Hupisaarille. Uudenlaista valaistusta on toteutettu esimerkiksi valonheittimillä ja värillisillä led-valaisimilla.

– Olemme saaneet palautetta, että ne luovat mukavia ja värikkäitä yksityiskohtia esimerkiksi lasten leikkipaikoille ja puihin, Vanhatalo kertoo.