1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kreikan kriisi

Kysely: Jopa 75 prosenttia kreikkalaisista haluaa pysyä eurossa

Kreikkalaisen GPO-mielipidemittauslaitoksen tekemässä kyselyssä kysyttiin, pitäisikö Kreikan pysyä euroalueella "mihin hintaan tahansa". Kolme neljästä vastasi kyllä.

Kuva: Jens Buettner / EPA

Valtaosa kreikkalaisista haluaa pysyä osana euroaluetta, kertoo tuore mielipidemittaus. Kreikkalaisen GPO-mielipidemittauslaitoksen tekemässä kyselyssä kysyttiin, pitäisikö Kreikan pysyä euroalueella "mihin hintaan tahansa".

Vastanneista 75,7 prosenttia oli tätä mieltä. Vastaavasti 22,3 prosenttia oli sitä mieltä, ettei Kreikan pitäisi pysyä mukana yhteisvaluutassa.

Kreikassa järjestetään vaalit 25. tammikuuta. Vaalien lähestyessä keskustelu Kreikan euroerosta on jälleen kiihtynyt. Keskustelua on osaltaan ruokkinut vasemmistopuolue Syrizan suosio. Syriza on kritisoinut voimakkaasti kansainvälisten lainoittajien Kreikalta vaatimaa säästö- ja leikkauslinjaa.

Konservatiivista Uusi Demokratia -puoluetta edustava pääministeri Antonis Samaras on kuvaillut tulevia vaaleja "kansanäänestykseksi eurojäsenyydestä".

Vastikään myös kreikkalaislehti Ta Nea julkaisi mielipidekyselyn kreikkalaisten euronäkemyksistä. Ta Nean kyselyssä 59 prosenttia kreikkalaisista arvioi, että on yhä olemassa riski siihen, että Kreikka jättää euron. Noin 40 prosenttia arvioi, että Kreikka myös jättää euron.