1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. internet

Nuorten Ääni: Mitä jos en ole somessa?

Miten sosiaalinen media vaikuttaa heihin, jotka ovat pysyneet sen ulkopuolella? 17-vuotias Linnea Kilpeläinen ja 19-vuotias Hanna Kokkonen eivät ole liittyneet mihinkään sosiaalisen median palveluun. Vaikka some tulee vastaan monessa tilanteessa, he eivät koe sen käyttöä tarpeelliseksi.

Hanna Kokkonen Kuva: Henri Salomaa

Hanna Kokkonen: Mieluummin kyläilen Helsingistä Rovaniemelle kuin liityn Facebookiin

"Perustin Facebook-tilin yläasteella, mutta poistin sen kuukauden jälkeen, koska en käyttänyt sitä. Nykyään en ole sosiaalisessa mediassa, koska minulla ei ole mitään syytä siihen. Kyllä ystäväni kertovat kuulumisensa ilmankin.

Toisaalta osa tiedotusasioista koulussa ja harrastuksissa saattaa mennä ohi, jos niistä ilmoitetaan vain sosiaalisessa mediassa. Esimerkiksi lukiossa äänestys abiverkkareiden logosta jäi minulta väliin, koska äänestys oli ainoastaan Facebookissa. Tämän takia kuulin äänestyksestä vasta, kun verkkarit olisi pitänyt jo tilata.

Harrastus- ja kurssiryhmissä pitää itse muistaa kertoa, että ei ole somessa. Opettajilta kuulee helposti lausahduksen, että 'tehän varmaan kaikki olette somessa'. He luulevat, että viesti kulkee somen kautta. Suurempi vaara jäädä viestinnän ulkopuolelle on kuitenkin harrastusporukoissa, joissa ryhmäläiset ylläpitävät itse Facebook-ryhmää. Silloin saattaa myös tulla sellainen reaktio, että 'mitä ihmettä, etkö sä olekaan Facebookissa!'

Ihmisten suhtautuminen niihin, jotka eivät ole somessa, on kuitenkin muuttunut. Aluksi 'somettomuuttani' pidettiin vähän outona, mutta nykyään tulee oikeastaan vain positiivista palautetta. Ihmiset näkevät somen huonoja puolia, ja mediasta on tullut some-kriittisempää. Vielä muutama vuosi sitten mediassa uutisoitiin tutkimuksesta (siirryt toiseen palveluun), jonka mukaan lähinnä sarjamurhaajat pysyttelevät Facebookin ulkopuolella.

Kun ei käytä sosiaalista mediaa, ei tule tunnetta, että kaikkiin tuttuihin täytyisi pitää koko ajan yhteyttä. Tärkeiden ihmissuhteiden ylläpitoa varten näkee enemmän vaivaa todellisessa elämässä. Sen sijaan, että lähettelisin nettiviestejä, kyläilen ystävieni luona ja soitan heille. Esimerkiksi yksi kavereistani muutti Rovaniemelle, ja lähdin käymään hänen luonaan. Jos minulla olisi Facebook, olisin saattanut tyytyä vain nettiviestien lähettelyyn. 

Minua ei häiritse, että muut ihmiset ovat sosiaalisessa mediassa, mutta en näe sen käyttöä tarpeelliseksi. En tiedä, onko mitään sellaista asiaa, joka saisi minut liittymään someen. Jos olisi jokin oikeasti valtava sosiaalinen paine – jos ei olisi mitään sosiaalista elämää ilman somea – sillon olisi varmaan pakko liittyä. Saattaisin myös kokeilla sosiaalista mediaa, jos tulisi joku uusi ja kiinnostava palvelu."

Linnea Kilpeläinen: Somessa koko maailman voi muuttaa pelkillä filttereillä

Linnea Kilpeläinen Kuva: Henri Salomaa

"Minun mielestäni on järkyttävää, kun näkee kaupungilla seurustelevan parin, joka viettää keskenään aikaa olemalla Instagramissa.

En ole liittynyt sosiaalisen mediaan, koska en ole kokenut sille tarvetta. Osittain tähän ovat vaikuttaneet myös vanhempani, jotka eivät alun perin halunneet, että liittyisin ensimmäiseen suosittuun nettiyhteisöön, IRC-galleriaan. Tiedän kyllä, mitä somessa tapahtuu, mutta minua ei kiinnosta olla osa sitä. Kun Facebookista tuli suosittu, ihmiset sanoivat, että minunkin pitäisi liittyä Facebookiin tai muuten jäisin kaikesta ulkopuolelle. Samoihin aikoihin minulle alkoikin muodostua ideologia, että pysyisin sosiaalisen median ulkopuolella, koska näen somessa enemmän haittoja kuin hyötyjä. Somessa saa esimerkiksi paljon erilaista informaatiota, jonka todenperäisyydestä ei voi olla varma.

Minua harmittaa somessa se, että siellä luodaan harhakuvaa yhteiskunnasta. Somen palveluissa voi luoda itselleen imagoa osallistumalla tiettyihin tapahtumiin tai tykkäämällä tietyistä kuvista. Oman identiteetin muokkaaminen on helppoa: Voi esimerkiksi tykätä Vasemmistonuorten sivuista, jotta näyttäisi urbaanilta hipsteriltä. Koko maailman voi muuttaa pelkillä filttereillä. Oikeassa elämässä oman identiteetin rakentaminen on kuitenkin vaikeampaa.

Onhan se ihan realiteetti, että jään asioista ulkopuolelle, kun en ole somessa. Joudun tiedostamaan asian koko ajan ja selvittämään asiat toista kautta. Seuraan aktiivisesti eri medioita ja kyselen kavereiltani, jotta pysyisin asioista perillä.

Some tulee vastaan kaikenlaisissa tilanteissa niin kaveripiirissä, harrastuksissa kuin koulussakin. Tapahtumista ilmoitetaan joskus ainoastaan somessa ja harrastusten muuttuneet aikataulut laitetaan joskus vain Facebookiin. Pari kertaa on käynyt jopa niin, että minut on unohdettu kutsua kavereiden juhliin, jos kutsut ovat laitettu vain somen kautta. Minua ei kuitenkaan haittaa, että pari tapahtumaa menee silloin tällöin ohi.

En tule viettäneeksi aikaa niin paljoa koneella tai kännykällä, koska en ole somessa. Siksi olenkin jatkuvasti sosiaalisessa kanssakäymisessä ihmisten kanssa. Monet ihmiset turvautuvat kännykkään epämiellyttävissä tilanteissa, mutta minä en saa somesta pakokeinoa.

Keskustelun aloittaminen tuntemattoman ihmisen kanssa ei ole yhtä helppoa, kuin jos olisin esimerkiksi Facebookissa. Keskustelun aikaansaamiseksi pitää oikeasti haluta ottaa johon kuhun yhteyttä. Monet ihmettelevätkin, että miten minut saa kiinni, jos kanssani ei voi chattailla. Miksi emme voisi soitella ja nähdä, jos asumme samassa kaupungissa? Olen havainnut, että puhelimessa puhuminen ja normaalien tekstiviestien lähettely on nykyään vaikeampaa kuin ennen.

Uudet tuttavuudet saattavat ihmetellä sitä, että en ole somessa ja heiltä tulee paineita liittyä sosiaaliseen mediaan. Monet ajattelevat, etten liity someen, koska haluan olla hipsteri, mikä on mielestäni outoa. En pidä asiaa mitenkään erityisenä tai hienona. Saatan liittyä someen, jos tulee jokin kiinnostava palvelu tai jos mediat siirtyvät yhä enemmän someen. En kuitenkaan liittyisi esimerkiksi Instagramiin sen takia, että voisin jakaa kuvia teekupistani."

Teksti: Henri Salomaa ja Minka Nordström
Pääkaupunkiseudun Nuorten Ääni -toimituksen sivusto: http://nuortenaani.blogspot.fi/ (siirryt toiseen palveluun)
Helsingin nuorisoasiainkeskuksen hankkeessa nuoret tuovat näkökulmiaan esille mediassa.