Kumilenkkikoruja ja tölkkidesignia – harrastekirjat viedään käsistä

Kirjaston harrastekirjojen lainamäärien perusteella kädentaitajia kiinnostavat tällä hetkellä sisustusvirkkaus, tölkkinipsut, ilmastointiteippi ja kuminauhat.

Kotimaa
Ihana ilmastointiteippi -kirja.
Heikki Haapalainen / Yle

Kirjaston harrastekirjojen lainausmääristä voi päätellä, mitkä harrastukset ovat tällä hetkellä trendikkäitä. Esimerkiksi suomalaisen suunnittelijan Monna Millsin virkkauskirja Virkkuri (2014) ei pääse pölyttymään kirjaston hyllyllä. Kirja tuo virkkaamisen nykyaikaan ja ohjeistaa yksityiskohtaisesti vaikkapa virkkaamaan lampunvarjostimen, maton tai ämpärin. Oulun kaupunginkirjaston pää- ja sivukirjastoissa kirjoja on yli kaksikymmentä, ja ne ovat kaikki lainassa.

– Kun kirja ilmestyi, varauksia oli niin paljon, että laitoimme osan kirjoista pikalainoihin. Viikon laina-ajalla kirjaa saatiin nopeammin kiertoon, kertoo kirjastonhoitaja Pirkko Cajanus Oulun kaupunginkirjaston tietopalvelusta.

Tölkkinipsuja ja ilmastointiteippiä

Yksi kädentaitajien tämän hetken villityksistä on tölkkinipsujen käyttö käsitöissä. Seija Saarisen toimittama Tölkkidesign: kierrätä luovasti arkeen ja juhlaan -kirja on lainatuimpien harrastekirjojen joukossa. Kirjassa annetaan ohjeita muun muassa upeiden design -käsilaukkujen tekoon. Ennakkovarausten perusteella suosio tulee jatkumaan, kunhan uusi Tölkkidesign 2 ilmestyy tänä vuonna.

Loom bands -kuminauharannekkeiden tekeminen on nyt varsinkin tyttöjen suosikkipuuhaa, ja kirjastoon on tilattu lisää aiheeseen liittyviä ohjekirjoja, Kumilenkkikorut ja Loom band: hämmästyttävät kuminauhaprojektit. Hankinnassa olevilla kirjoilla on jo muutamia varauksia.

– Kirjoja hankitaan kirjastoon kysynnän mukaan, joskus kirjoja kysytään jopa ennen kuin ne ovat ilmestyneetkään, Cajanus naurahtaa.

Suosituista askartelukirjoista Cajanus haluaa mainita myös Päivi Sirkiän kirjoittama Ihana ilmastointiteippi: tarttuvaa teippiaskartelua: askartele luovasti arkeen ja juhlaan.

Paljon kysytään ja paljon hankitaan

Oulun kaupunginkirjastoon pyritään hankkimaan kaikki suomenkielellä ilmestyvät harrastekirjat. Esimerkiksi vuonna 2013 askartelu- ja käsityökirjoja ostettiin satakunta eri nimikettä, joista noin kaksikymmentä oli englanninkielisiä.

Media- ja nettinäkyvyyden lisäksi harrastekirjojen kysyntään vaikuttavat vuodenajat.

– Puutarhakirjojen kysyntä alkaa jo helmikuussa, ja joulukirjoja ollaan vailla jo lokakuussa, jolloin ne ovat meillä vielä varastossa odottamassa.