Kemin historiallinen museo päivittyi nykyaikaan

Kampaamonukke alkaa puhua ja sotahuoneessa konetuliaseet paukkuvat ja ohjukset vinkuvat – Kemin historiallisen museon perusnäyttely on uudistunut ja tarjoaa kokijalleen historian ohella elämyksellisyyttä ja vuorovaikutteisuutta.

Kotimaa
Kemin historiallisen museon intendentti Helka Savikuja puhuvan kampaamonuken luona historiallisen museon uudessa perusnäyttelyssä.

Kemin historiallisen museon perusnäyttely on uudistunut ja samalla ottanut aimo harppauksen kohti nykyaikaa. Kemiä esihistoriasta nykyaikaan esittelevä Meren ja joen kaupunki -perusnäyttely on nyt vuorovaikutteinen ja elämyksellinen.

Kymmeneen teemaan jakautuva näyttely tuo esille Kemin esihistoriaa maannouseman kautta. Tähänkin voi tutustua yhdestä näyttelyn 15 kosketusnäytöstä.

– Näytöstä voi katsoa, missä kohtaa merellä tai jäätikon alla nykyinen sijaintipaikka kulttuurikeskuksessa olisi. Näytössä voi vaihdella ajankohtaa 10 000 vuoden takaisesta nykyaikaan. Lisäksi näyttöön saa maan kohoamista esittelevän animaation, kertoo intendentti Helka Savikuja.

Muissa näytöissä täydennetään vitriineistä ja seiniltä löytyviä tietoja esimerkiksi henkilöhistoirioiden tai lisätietojen muodossa.

– Näytöt helpottavat myös siltä osin, että kun päivitämme jotakin osa-aluetta, niin se on helppoa tehdä digitaaliseen muotoon.

Näyttöjen lisäksi perusnäyttelyn esittelytekstit saa kännykkäänsä kuvattavan QR-koodin avulla venäjäksi, ruotsiksi ja saksaksi. Seinillä ja näytöissä tekstit ovat suomea ja englantia.

Äänet viimeistelevät huoneiden tunnelman

Äänimaisemia näyttelystä löytyy kolme. Vaikuttavimpia niistä on sotahuone, jossa konetuliaseiden rätinä, lentokoneiden pauhu ja ohjusten ujellus luovat elämyksellisen tunnelman.

– Tästä huoneesta halusimme tehdäkin aika synkän. Valot ovat himmeät ja lisäksi aidolle sota-ajan pimennysverholle heijastetaan tietoiskuja videomuodossa. Valokuvat kertovat sota-ajasta ja siitä miten se Kemissä ja kemiläisille näkyi, kertoo Savikuja.

Tästä huoneesta halusimme tehdäkin aika synkän.

Helka Savikuja

Meren ja joen kaupunki -perusnäyttelyssä on esillä historiallisen museon, Tornionlaakson maakuntamuseon ja muun muassa työväenmuseo Werstaan kokoelmista tulevia esineitä.

– Olemme saaneet myös lahjoituksia paikallisista metsäteollisuusyrityksistä ja niiden kokoelmista.

Kemin historiallinen museo ehti olla suljettuna lähes kolme vuotta. Uusittu perusnäyttely avataan lauantaina 10.1.2015 ja sunnuntaista lähtien museo on avoinna normaalisti.