Hyppää sisältöön

Siemens jaksaa sinnikkäästi uskoa sopuun metrokiistassa

Siemens uskoo edelleen, että Länsimetro saadaan automatisoitua. HKL:n johtokunta päätti joulukuussa jo kuopata yhteistyön Siemensin kanssa kokonaan, mutta nyt tahot neuvottelevat jälleen. Siemens on tehnyt HKL:lle tarjouksen ja yhtiö valmistelee huomiseksi vastausta Helsingin kaupungin vastaehdotukseen.

HKL laittaa tulevina vuosina rahaa muun muassa vanhojen metroasemien peruskorjauksiin. Kuva: Yle

Siemensin toimialajohtaja Juha Lehtonen jaksaa yhä uskoa sopuun Länsimetron automatisointikiistassa. Yhtiö jätti HKL:lle tarjouksen maanantaina ja sai siihen vastaehdotuksen Helsingin kaupungilta.

Siemens harkitsee nyt oman vastauksensa jättämistä kaupungille. Määräaika umpeutuu perjantaina. Lehtosen mukaan kyseessä on järjestyksessään kuudes vastaehdotus.

- Oletan, että tarjouksemme on ollut totta kai lähellä haluttua, jos he itse ovat antaneet koordinaatit, johon meidän piti pyrkiä, Siemensin toimialajohtaja Juha Lehtonen toteaa.

Siemens uskoo, että hanke pystytään yhä toteuttamaan niin, että Länsimetron käyttöönotto elokuussa 2016 olisi mahdollista. Päämäärän saavuttaminen edellyttää, että työmaat valmistuvat ajallaan, jotta Siemens pääsee jatkamaan urakassa omaa osuuttaan. Yhtiön mukaan työmaalle pääseminen ajoittuu lokakuulle 2015.

"Tukkanuottasilla pitää molempien katsoa peiliin"

HKL:n johtokunta päätti joulukuussa purkaa metron automatisointia koskevat sopimukset. HKL:n mukaan Siemens ei ole pystynyt esittämään aikataulultaan ja kustannuksiltaan hyväksyttävää automatisoinnin toteutussuunnitelmaa.

Siemenns piti sopimuksen purkua peruustettomana.

Toimialajohtaja Juha Lehtonen luettelee pitkän liudan esimerkkejä hankkeista, joita yhtiö on toteuttanut muualla maailmassa samanaikaisesti, kun Helsingin projekti on junnannut paikoillaan.

- Myös Kööpenhaminassa meillä on hanke, joka allekirjoitettiin vuonna 2013 ja nyt olemme tehneet siellä ensimäiset käyttöönotot.

Lehtonen kuitenkin jatkaa, että molempien osapuolten pitää osata katsoa peiliin, kun ollaan tukkanuottasilla.

- Meille iso oppi on se, että pitää tarkistaa, että asiakas ihan oikeasti haluaa hankkeen toteutuvaksi.

.
.