1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. eduskunta

Näin sujui eteläsavolaisten kansanedustajien täysistuntotyö vuonna 2014: aloitteita Viitostien parantamisen ja nuorten työllistämisen puolesta

Maakunnan kuusi kansanedustajaa tekivät vuoden aikana yhteensä 57 aloitetta tai kirjallista kysymystä.

Kuva: Yle

Eteläsavolaiset ovat olleet tunnollisesti läsnä eduskunnan täysistunnoissa vuoden 2014 valtiopäivillä. Maakunnan kansanedustajilla oli keskimäärin noin seitsemän poissaoloa täysistunnoista.

Sekä eniten että vähiten poissaoloja oli keskustan kansanedustajilla. Eniten poissaoloja oli Katri Komilla (kesk.). Hänen 17 poissaolostaan valtaosa on sairauspoissaoloja.

– Oletan poissaolojeni johtuvan lähinnä sairauslomistani ja lääkärissäkäynneistä kahden eri operaation jälkeen, Komi sanoo.

Vähiten poissaoloja oli vain kerran täysistunnosta puuttuneella Jari Lepällä (kesk.).

Kansanedustajat kokoontuivat täysistuntoon viime vuonna yhteensä 131 kertaa.

Backman teki viimeksi aloitteen 2001

Eteläsavolaiset kansanedustajat tekivät vuoden aikana keskimäärin kymmenen valtiopäivätoimea. Valtiopäivätoimi on kansanedustajan valtiopäivillä tekemä aloite tai kysymys. Aloitteita eteläsavolaisedustajista tekivät Katri Komi, Jari Leppä ja Kaj Turunen (ps.).

Eniten aloitteita maakunnan edustajista teki perussuomalaisten Kaj Turunen. Hän teki yhteensä 12 talousarvioaloitetta ja kaksi lakialoitetta. Yksi Turusen talousarvioaloitteistaan koski Savonlinnan lentoliikennettä.

– Savonlinnan lentoja kuuluu mielestäni tukea valtion budjetista eikä siihen kuulu laittaa kaupunkilaisten rahoja, Turunen sanoo.

Eteläsavolaiset kansanedustajat tekivät myös aloitteita muun muassa Viitostien perusparantamisen sekä lasten ja nuorten psykiatristen palveluiden puolesta.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman (sd.) on tehnyt säästeliäästi valtiopäivätoimia koko 2000-luvun. Backman on tehnyt aloitteen viimeksi vuonna 2001. Tilastoa selventää se, että Backman työskenteli liki kahdeksan vuotta ministerinä ja on SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja.

– Puheenjohtaja ei tee perinteisesti tee henkilökohtaisia aloitteita vaan tekee ne ryhmän nimissä. Välissä olin myös yhden kauden poissa eduskunnasta, Backman sanoo.

Istunnot ovat vain pieni osa eduskuntatyötä.

– Suurin osa työstä tehdään valiokunnissa, omassa eduskuntaryhmässä ja virallisten kokousten ulkopuolella esimerkiksi lobbaamalla ministereitä ja kollegoita sekä hankkimalla tietoa eri tahoilta myös maakunnassa, Komi sanoo.