Abdirahim Hussein: Pariisin murhia ei voi puolustaa millään uskonnolla

Meillä ei ole varaa ajatella, että me olemme turvassa, kun muualla viattomia ihmisiä jatkuvasti surmataan, kirjoittaa Abdirahim Hussein näkökulmassaan.

Pariisin isku
Abdirahim Hussein.
Abdirahim Hussein.Anne Hämäläinen / Yle

”Kaikki muslimit eivät ole terroristeja, mutta kaikki terroristit ovat muslimeja.” Tämä on sitä retoriikka jota kuulee nykyään jokaiselta muslimivastaiselta henkilöltä joka jollain lailla haluaa yhdistää terrorismin tekijöitä islamin uskoon.

Suomalaisena muslimina seuraan jatkuvasti mitä tapahtuu islamilaisissa maissa, sillä niissä tapahtuvista asioista keskustellaan täälläkin jatkuvasti. Yritän muodostaa mielipiteitä eri uutislähteitä seuraamalla. Etsin, kuten jokainen muukin ihminen syytä sille, miksi jotkut ihmiset tekevät julmia asioita, joita sitten perustelevat islamilla. Samalla opin omasta uskonnostani enemmän ja sivistän itseäni.

Eiliset Pariisin murhat aiheuttivat suurta mielipahaa, koska raakuudet tapahtuivat niin sanotusti meidän tontilla. Euroopan sisällä. Keskellä päivää. Meidän normaalia päiväämme järkytettiin ja meillä kaikille jää siitä jälki omaan sieluumme. Joidenkin mukaan tämän ei pitäisi meitä yllättää, mutta näiltä selvännäkijöiltä pitää kysyä, mitä meidän tulisi sitten tehdä jotta voimme tällaisia tapauksia välttää.

Joulun alla Pakistanissa murhattiin raa’asti yli 130 koululaista. Synnyinmaassani Somaliassa poliitikkoja ja muita ihmisiä murhataan brutaalisti joka päivä. Libyassa ja Syyriassa on meneillään sisällissota. Sudanissa, Irakissa ja monessa muussa maassa tapetaan ihmisiä kymmenittäin joka päivä.

Meillä somalialaisilla on kuuluissa sanonta "geeri, geel jire iyo nin aadan garaneyn ayey kuroon tahay". Suomeksi sen voisi kääntää "kuolema kuuluu tuntemattomille ja paimenille" tarkoittaen, että kuolema kuuluu niille, joita et tunne tai näe. Tämä sanonta näyttäisi pitävän paikkansa, koska Euroopan ulkopuolella tapahtuvat murhat ja konfliktit eivät meitä kosketa samalla tavalla kuin Euroopan sisällä tehdyt hirmuteot.

Pariisin eilisen murhat koskettavat meitä enemmän ja ymmärrän sen, mutta Eurooppa ei ole enää sama Eurooppa kuin aiemmin. Täällä asuu ihmisiä, joiden juuret ulottuvat sen ulkopuolelle ja sitä kautta he kokevat muun maailman ongelmat henkilökohtaisesti täällä Euroopan sydämessä.

Me emme voi enää ummistaa silmiä siltä, mitä muualla maailmassa tapahtuu ja uskotella, ettei sillä ole vaikutusta meidän elämäämme. Meillä ei ole varaa ajatella, että me olemme turvassa, kun muualla viattomia ihmisiä jatkuvasti surmataan. Me olemme osaltamme eettisesti ja moraalisesti vastuussa maailman menosta.

Pariisin eilisiä murhia ei voi koskaan puolustaa millään uskonnolla ja meidän kaikkien tulee ne tuomita. Muslimijohtajat ympäri maailman ovat niin tehneetkin. Meidän tulisi myös muistaa tuomita kaikki tällaiset teot myös muualla maailmassa.

En ole pelkästään Charlie Hebdon toimitukseen tehdyn iskun uhrien, vaan myös kaiken muiden syyttömien ja raa’asti murhattuja puolella. Kaikkien muslimeita pelkäävien kannattaa muistaa, että eniten näiden fundamentalistien rikoksista kärsivät muslimit. Kirjoituksen alussa oleva sanonta oikeammin kuuluisikin ”kaikki muslimit eivät ole terroristeja. Sen sijaan kaikki terroristit ovat terroristeja.”

Ja terroristeja tulee kohdella rikollisina, jotka pitää tuomita heidän teostaan.

Abdirahim Hussein
Kirjoittaja on toimittaja ja Ali ja Husu -ohjelman juontaja Yle Puheessa