Koululaiset lakossa kyytien puutteen takia – Tomi juoksee koulumatkan pimeässä

Limingan Tupoksessa pari-kolmekymmentä koululaista on kolmipäiväisessä koululakossa koulukyytien puutteen vuoksi. Kunta ja osa Tupoksen Selkämaan ja Järvenpään alueiden oppilaiden vanhemmista ovat olleet vuosia napit vastakkain siitä, kuuluuko koululaisille ilmainen kuljetus vai ei.

Kotimaa
Tomi Rantsi
Yle

Limingan Tupoksen yhtenäiskoulun viidesluokkalainen Tomi Rantsi kertoo taittavansa lähes joka aamu runsaan kolmen kilometrin koulumatkan juoksemalla. Taival tuntuu varsinkin pimeällä hankalalta.

– Se on ikävä, pelottava ja vaikea varsinkin kun autoja tulee niin ei ehdi aina väistää kovin hyvin, Tomi Rantsi kertoo koulumatkastaan.

Tupoksessa osa koululaisista pelasi torstaina pihapelejä sen sijaan, että olisi istunut koulun penkillä. Perjantaihin jatkuvaan koululakkoon on osallistunut pari-kolmekymmentä Tupoksen yhtenäiskoulun oppilasta. Lakon taustalla on kunnan päätös olla jatkamatta ilmaisia koulukyytejä Selkämaan ja Järvenpään alueilta.

Ei katuvaloja eikä kevyen liikenteen väylää

Se on ikävä, pelottava ja vaikea varsinkin kun autoja tulee niin ei ehdi aina väistää kovin hyvin.

Tomi Rantsi

Koululaisten vanhemmat ovat muutaman vuoden ajan saaneet väännön jälkeen kyydit jatkumaan, mutta viime syksynä kuljetukset lopetettiin säästösyistä.

Limingassa 3.-9-luokkalaisille kuuluu ilmainen matka, jos se ylittää viisi kilometriä tai olosuhteet ovat liian vaikeat ja vaaralliset. Kunnan mielestä Selkämaan-Järvenpään alueilla vaarallisuuskriteeri ei täyty, mutta osa vanhemmista on toista mieltä, kun suurin osa koulumatkasta taitetaan tiellä, jolla ei ole katuvaloja tai pyöräteitä.

– Kyllä tämä asia pitää saada järjestykseen. Tämä kuormittaa vanhempia ihan äärimmilleen. Koulutie pitäisi saada turvalliseksi myös, että vanhemmat pystyisivät olemaan turvallisin mielin eikä heidän tarvitisi kuskata lapsia kouluun saatikka maksamaan koulukyydistä, koululaisten isä Joni Sarajärvi kertoo.

Kunta joutuu säästämään

Me olemme tehneet linjaukset, että kyytikriteerit eivät täyty.

Tiina Partanen

Limingassa sivistyslautakunta linjaa koulukuljetusten järjestämisen vuosittan ja tämän jälkeen rehtorit myöntävät koulukuljetusoikeudet asiantuntijalausuntojen perusteella. Kun raha on tiukassa ja säästää täytyy, napit ovat väistämättä vastakkain.

– Oulun alueella on varmasti paljon muitakin tieosuuksia, jotka ovat samalla tavalla sorapäällysteisiä ja katuvalottomia eikä jalankulkuväyliä ole. Me olemme tehneet linjaukset, että kyytikriteerit eivät täyty ja olemme ajautuneet vastakkainasetteluun, harmittelee Limingan perusopetuksen koordinaattori Tiina Partanen.

Samanlainen koululakko järjestettiin samoista syistä Tupoksessa muutama vuosi sitten.