1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jean Sibelius

Matkailureitti kertoo Jean Sibeliuksen ilon hetket ja karikot

Säveltäjä Jean Sibeliuksen elämän kulku avautuu matkailijoille uudessa matkailuoppaassa. Säveltäjän 150-vuotisjuhlavuoden kunniaksi julkaistussa oppaassa esitellään Sibeliuksen elämän tärkeimmät paikat ja hetket viidellä paikkakunnalla.

Jean Sibelius
Helsingin Esplanadilla nykyisin kahviona toimivassa, silloisessa pankissa, velkainen Sibelius kävi kinuamassa usein lisää rahaa.
Helsingin Esplanadilla nykyisin kahviona toimivassa, silloisessa pankissa, velkainen Sibelius kävi kinuamassa usein lisää rahaa.Yle

_Sibeliuksen poluilla _-reitti vie matkailijat paikkoihin, joissa säveltäjäsuuruus asui, kävi koulua ja huvitteli. Perinteisimpien kohteiden lisäksi mukana on myös yllätyksiä.

– Esimerkiksi Helsingissä Sibelius oli piilossa Lapinlahden sairaalassa kansalaissodan aikana veljensä luona. Sibeliuksen veli oli Lapinlahden ylilääkäri. Vain harva tietää, että Sibelius on joskus asunut siellä, paljastaa tutkija Jere Jäppinen Helsingin kaupunginmuseosta.

Rehellinen kuva säveltäjästä

Reitti ei luo kuvaa virheettömästä taiteilijasta. Helsingin Esplanadilla nykyisin kahviona toimivassa, silloisessa pankissa, velkainen Sibelius kävi kinuamassa usein lisää rahaa.

– Esitteessä on pyritty mahdollisimman rehelliseen ja monipuoliseen kuvaan Sibeliuksesta. Eli ei vain näitä suuria hetkiä, voittoja ja iloisia hetkiä vaan myös huolia ja vähän varjoisampiakin puolia on otettu mukaan, Jäppinen kertoo.

Reitille on päätynyt myös talo, jossa Sibelius melkein asui. Säveltäjä kyseli aikoinaan vuokra-asuntoa Järvenpäässä Vanhankylän kartanosta, mutta emäntä Anni Åström ei suostunut vuokraemännäksi juopottelusta tunnetulle taitelijalle.

Harvinainen opas

Jäppisen mukaan opas on tähän mennessä kattavin mitä säveltäjästä on koskaan tehty.

Esite on Helsingin, Hämeenlinnan, Loviisan, Tuusulan ja Järvenpään historiallisten museoiden ja matkailutoimistojen yhteistyötä.

Asiantuntijana hanketta on tukenut Sibelius-tutkija Markku Hartikainen.

Kuudella eri kielellä julkaistava opas on saatavilla kohdekaupunkien museoista ja matkailutoimistoista sekä verkosta.

Sibeliuksen poluilla-reitti (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi