USA:n asevoimat sulkee 15 tukikohtaansa Euroopassa – "taisteluvoima säilyy"

Suurin suljettava tukikohta sijaitsee Britanniassa. Pentagon kohdistaa lisää joukkojaan Saksaan ja Italiaan.

Ulkomaat
Merkittävin lakkautettava kohde on Mildenhallin lentotukikohta
Merkittävin lakkautettava kohde on Mildenhallin lentotukikohta (kuva) Britanniassa.Jeanette Copeland / EPA

Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon on päättänyt sulkea 15 Euroopassa sijaitsevaa asevoimiensa tukikohtaa lähivuosien aikana. Sulkemisten ja joukkojen uudelleenjärjestelyn ansiosta ministeriö pyrkii säästämään 500 miljoonaa dollaria vuodessa.

Merkittävin lakkautettava kohde on Mildenhallin lentotukikohta Britanniassa, Lontoon koillispuolella. Mildenhall on toiminut ilmatankkaus-, tiedustelu- sekä erikoisoperaatioissa käytettyjen koneiden tukikohtana. Sulkemisen seurauksena tukikohdasta poistuu 3 200 sotilasta ja heidän perheenjäsentään.

USA:n ilmavoimien tarkoituksena on myöhemmin lisätä ilmavoimien kalustoa Britanniassa, kun Lakenheathin tukikohtaan tuodaan kaksi laivueellista uusia F-35-hävittäjiä.

Portugalissa, Azorien saarilla sijaitseva Lajesin lentotukikohta lakkautetaan, jolloin 500 sotilasta siirretään muualle.

Muut lakkautettavat kohteet ovat pienehköjä.

Pentagon suorittaa samalla uudelleenorganisointia, jonka seurauksena joukkojen kokonaismäärä hieman kasvaa lähinnä Saksassa ja Italiassa.

Puolustusministeriö vakuuttaa, että vaikka sotilaiden määrä hieman vähenee, Yhdysvaltain sotilaallinen kapasiteetti Euroopassa ei heikkene. Yhdysvallat on edelleenkin sitoutunut turvaamaan Nato-kumppaneitaan.

Yhdysvalloilla on Euroopassa nykyään noin 64 000 sotilasta, joista suurin osa Saksassa, Britanniassa ja Italiassa.

Pentagon on saanut maan johdolta määräyksen säästää toimintakuluissaan seuraavien kymmenen vuoden aikana huikeat tuhat miljardia dollaria. Pentagon on usein pyytänyt lupaa omassa maassa sijaitsevien tukikohtien sulkemiseen, missä ylikapasiteettia lasketaan olevan noin 20 prosenttia. Tähän kongressi ei ole suostunut, vaan on vaatinut mieluummin säästötoimien kohdentamista Eurooppaan.

Lähteet: AFP, Reuters