1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Sri Lankan presidentti myönsi vaalitappionsa – hävisi niukasti entiselle puoluetoverille

Voitonvarma istuva presidentti Mahinda Rajapaksa aikaisti presidentinvaaleja kahdella vuodella, mutta menettikin suosionsa yllättäen muutamissa viikoissa. Uudeksi presidentiksi nousee entinen terveysministeri Maithripala Sirisena, joka loikkasi Rajapaksan puolueesta marraskuussa.

Ulkomaat

Sri Lankan presidentti Mahinda Rajapaksa on myöntänyt tappionsa presidentinvaaleissa, hänen tiedottajansa kertoi uutistoimistoille varhain perjantaina. Rajapaksan sijasta 21 miljoonan asukkaan saarivaltion johtoon nousee entinen terveysministeri Maithripala Sirisena.

Vaaleista tuli Sri Lankan tiukimmat vuosikymmeniin. Lopullista äänestystulosta ei ole vielä julkistettu, mutta kun lähes kolmasosa äänistä oli laskettu, Sirisenan kannatus oli 52,5 prosenttia ja Rajapaksan 46,2 prosenttia.

Vaalitarkkailijoiden mukaan äänestäminen sujui rauhallisesti, tosin pohjoisen tamilialueilla joitakin estettiin äänestämästä. Protesteista tai turvallisuusjoukkojen kokoontumisista ei ole kerrottu.

Vielä joitakin viikkoja sitten Rajapaksan voitto näytti varmalta. Kolmannelle kaudelle pyrkinyt presidentti oli aikaistanut presidentinvaaleja kahdella vuodella ilmeisen varmana siitä, että hajanainen oppositio ei löytäisi ehdokasta, jonka taakse yhdistyä.

Marraskuussa Sirisena erosi hallitsevasta puolueesta ja oppositio sai ehdokkaansa. Hän lupasi kampanjassaan rajoittaa presidentin valtaoikeuksia, uudistaa perustuslakia ja juuria hallinnon korruptiota. Erityisesti tamilivähemmistön uskotaan äänestäneen Sirisenan puolesta.

Rajapaksa on viime vuosina hallinnut yhä autoritäärisemmin: hän vangitutti edellisvaalien vastustajansa, hankkiutui eroon perustuslaissa olleesta kahden presidenttikauden rajoitteesta ja nimesi lukuisia sukulaisiaan korkeisiin asemiin.

Edellisissä presidentinvaaleissa 2010 Rajapaksa voitti huomattavalla enemmistöllä. Hallituksen joukot olivat 2009 lyöneet tamilikapinalliset ja saaneet yli 20 vuotta kestäneen sisällissodan päättymään.

Lähteet: AP, AFP, Reuters

Lue seuraavaksi