Ulkonäköpaineista avautunut aituri vastaa Arto Bryggarelle: "Et tiedä minusta mitään"

Entisen huippu-urheilijan Arto Bryggaren avoin kirje loukkasi urheilijoiden ulkonäköpaineista puhunutta Noora Toivoa.

urheilu
Noora Toivo
Noora ToivoYle

SM-mitaleita kahminut tamperelainen aitajuoksija Noora Toivo on puhunut avoimesti urheilijoiden ulkonäköpaineista. Keskiviikkona Toivo oliYlen Aamu-TV:n haastateltavana.

Entinen aitajuoksija Arto Bryggare lähestyi torstaina Noora Toivoaavoimella kirjeellä (siirryt toiseen palveluun)Facebookissa. Siinä Bryggare sanoo, että alhainen rasvaprosentti on erityisesti pikajuoksussa keskeinen. Hän myös ilmoittaa ykskantaan, että Toivo voi haudata unelmansa pärjäämisestä kansainvälisillä kentillä.

"Et tule pääsemään olympiakisoihin tai MM-kisoihin 400 metrin aidoissa tai sileällä. Perusnopeutesi ei vain noissa lajeissa maailman kärkeen tai sen tuntumaan Sinulla riitä. Ja …kyse on tässä saamastasi perimästä, ei siitä miten harjoittelet."

Noora Toivo vastaa Bryggarelle tuoreessablogikirjoituksessaan (siirryt toiseen palveluun). Siinä hän ihmettelee entisen huippu-urheilijan arviota omista mahdollisuuksistaan. Toivo kirjoittaa, että hän ei ole koskaan vaihtanut sanaakaan Bryggaren kanssa.

"Kirjoitat paljon faktoja siitä, miten maailman huipulla menee ja millaisia ominaisuuksia sekä geenejä tarvitaan. Et tiedä minusta mitään. Et treeneistäni, et taustastani, et asioista niiden tuloksien takana. Et tiedä historiaani, et tiedä ongelmistani, et tiedä loukkaantumisiani. Et tiedä mitään minusta ja siitä, millainen olen urheilijana tai ihmisenä."

Noora Toivo sanoo blogissaan, että tuloksien takana on paljon asioita, joita eivät näe kuin urheilija, hänen valmentajansa sekä läheiset.

"Kiitos Arto, että entisenä huippu-urheilijana osoitat esimerkkiä siitä yhteisöllisyyden luomisesta, ”omien” puolesta puhumisesta, kannustamisesta ja unelmien tavoitteluun kehottamisesta. Kiitos, että urheilun puolestapuhujana näytät minulle urheilijana, mitä se todellinen urheiluyhteisöllisyys, esimerkki ja omien kannustus vaikeina hetkinä siellä yleisurheilun sisällä omalla kohdallasi tarkoittaa."

Toivo sanoo, että hän ei tiedä, mitä Bryggare tekstillään haki ja mihin pyrki.

"Suru, pettymys, loukkaantuminen. Ne ovat kuitenkin ne asiat, mitkä Arto tällä tekstilläsi aiheutit. Ne ovat ne tunteet, mitkä saavutit. Se on lopputulos, minkä omalla kohdallani sait aikaiseksi."