Luistelukauden alku pitää teroittajan kiireisenä

Luistimia myyvissä ja teroittavissa liikkeissä eletään nyt vuoden kiivainta sesonkia. Etenkin koulujen luistelukauden alku pitää teroittajat kiireisinä.

Kotimaa
Mies terottaa luistimen irroitettavaa terää
Kirsi Matson-Mäkelä / Yle

Luistintenteroituskoneet käyvät nyt kuumina. Kouluissa on alkanut luistelukausi, ja monissa lapsiperheissä kaivellaan varastoista esiin luistimia. Jos vanhat ovat jääneet pieniksi, askel käy kohti kauppaa.

Luisteluun erikoistuneessa tamperelaisessa urheilukaupassa teroitetaan luistimia nyt noin sadan parin päivätahtiin, kertoo kauppias Seppo Hiitelä.

– Kyllä se näkyy meillä heti. Ruuhka tulee aina tähän, Hiitelä kommentoi koulujen luistelukauden alkua. Teroitushuoneen lattialla on jonossa kymmeniä pareja.

Tarvitaanko teroitusta?

Seppo Hiitelä myöntää, että urheilukauppias on osittain luonnon armoilla.

– Teroituksessa näkyy heti, kun luonnonjäät tulevat, hän sanoo.

Mistä sitten tietää, pitääkö koululaisen luistimet viedä teroitettavaksi? Tässä ammattilaisen vinkit:

– Katsomalla näkee isoimmat kolhut. Varovasti sormella kokeilemalla tuntee, onko terässä koloja. Nyt on niin vähän lunta, että jos kiekko menee ulkojäillä kentältä ulos ja se haetaan luistimet jalassa, ne on tuotava melkein saman tien teroitettavaksi, Hiitelä kertoo.

Varastosta kaivetuilla luistimilla voi tarvittaessa käväistä jäällä hyvinkin ilman teroitusta.

– Silloin ainakin lapsi huomaa ja reagoi siihen, jos luistimet eivät pidä tai luista.

Uudet vai käytetyt luistimet?

Monissa perheissä mietitään tarkkaan, kannattaako lapselle hankkia luistimia vain koululiikuntaa varten. Käytettyjä luistimia saa tuttavilta tai kirpputoreilta, mutta urheilukauppias tietysti keksii syyn uusien luistimien hankintaan.

– Luistimien kokonaispaino laskee joka vuosi. Aina kun tulee uusi mallisto, se on vähän kevyempi. Jonkun malliston kohdalla ero on vain 10 grammaa. Sitten on hintaryhmiä, joissa paino putoaa jopa 50 grammaa, Hiitelä sanoo.

Luistinten materiaaleissa tai rakenteessa ei ole viime aikoina tullut suuria uudistuksia, mutta helposti vaihdettavat terät tekevät tuloaan.

– Maailman johtavalla luistinvalmistajalla on uusi teräratkaisu, jossa metallit pystyy jokainen itse vaihtamaan ilman työkaluja. Se on näppärää jo junioriluistimissa. Jäähallissa pelaavat voivat ottaa kahdet terät, joista toiset ovat ulkokentille, Seppo Hiitelä kertoo.

– Jos koko joukkue ryntää viikonloppuna ulkojäille, maanantaina ei tarvitse treeneihin teroittaa kaikkien luistimia. Tämä säästää ainakin huoltajien hermoja.