1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

"Ympäröivä pimeys ei ole este vaan haaste"

YK on julistanut vuoden 2015 kansainväliseksi valon vuodeksi. Monessa Suomen kaupungissa juhlitaankin talvella valon juhlia. Kainuun syrjäseudulla, pimeän keskellä asuva taiteilija etsii valoja ja värejä työkseen, eikä pimeä aika jarrutta häntä.

ilmiöt
Kainuulaisen taitelija Urho Kähkösen "glögitupa" valoteos kuhmolaismetässsä.
Urho Kähkönen

– Valoteos on majakka, sen tarkoitus on tuoda valoa pimeyteen, kuvailee kuhmolaistaitelija Urho Kähkönen kotipihansa lähimetsään rakentamaa "glögimajaa", kuten hän humorisesti nimittää pientä paviljonkia muistuttavaa valoteostaan.

Urho Kähkönen asui vuosia Helsingissä, mutta muutti sittemmin takaisin kotitilalleen, Kuhmon Kuusamonkylälle. Helsingin yltäkylläiset valot vaihtuivat pimeään kainuulaiseen maaseutuun. Taiteilija ei silti koe, että olisi muuttanut valosta pimeämpään.

– Konkreettisesti ei, Helsingin pimeys johtui talvisaikaan sumusta ja lumettomista talvista.

Kuhmolaistaitelija Urho Kähkönen kotigalleriassaan.
Sini Salmirinne / Yle

Urho Kähkönen huomattaa myös, että taiteilijalle ympäröivä pimeys ei ole este vaan haaste.

– Itse mietin ulkoillessa, että mikähän se tuokin harmaan sävy on ja mistä se syntyisi, jos se pitäisi paletilla sekoittaa.

– Vähän aforismin kaltaisesti tulee myös valosta ja valottomuudesta mieleen, että pimeyttä ei ole se, että emme näe värejä. Pimeyttä on se, että emme pimeässä tiedosta niiden läsnäoloa. Tai pimeyttä ei ole se, että emme erota sävyjä vaan se, ettet erota punaista punaisesta.

Vuoden paras työskentelyaika

Kähkösen koti sijaitsee Kuhmon maaseudulla. Kuusamonkylällä eivät katulamputkaan häiritse talvista pimeyttä. Kähkösen työskentelyä pimeä vuodenaika ei jarruta, vaan hän maalaa päivänvalolamput valonaan.

– Valon vääristymääkään ei paljoa tule näin talvisaikaan. Päivänvalolampuissa on myös se puoli, että ne pitävät aivot virkeänä. Kahdella lampulla yöllä pitkään maalatessa oli aikoinaan jopa vaikea saada unta. Nyt maalaan yhdellä lampulla.

Pimeys antaa tilaa omalle mielikuvitukselle – miettii vain miltä tuntui, kun lapsena juostiin takapihalla huussissa.

Urho Kähkönen

– Taiteilijat maalasivat aikoinaan työnsä loppuun taivasalla, mutta pian olosuhteiden pakosta, 1800-luvun lopussa, he kävivät korkeintaan luonnostelemassa työnsä luonnossa ja maalasivat lopun ateljeessaan. Eli kyllä se oma pää on tuottanut näitä maalaustaiteen klassikoita ilman luonnonvaloa kautta aikain, Kähkönen muistuttaa.

Työkseen värejä ja valoja etsivä taitelija on kokenut vuosien varrella monenlaisia "sivuvaikutuksia" ammatistaan.

– Vuosia sitten, maalatessani isoa tilaustyötä aamusta iltaan, yöhämärissä ulos mennessäni melkein säikähdin. Värien kanssa työskentely, sävyjen etsiminen sai aikaan jonkinlaisen 3D-efektin. Näin tähtitaivaan hyvin voimakkaan kolmiulottoisesti. Aloin nähdä myös normivalkoisessa seinässä sävyjä, joita en ollut aikaisemmin siinä nähnyt. Eli näkevä kokee enemmän.

Maalarin välineitä lattialla.
Sini Salmirinne / Yle

Urho Kähkönen korostaa, että valon, värien ja sävyjen lisäksi taiteiljan työ on ennen kaikkea näkökulmien etsimistä.

Monesti talvella tulee olo, että toivottavasti tämä talvi ei loppuisi niin pian, että ennättäisin maalata vielä pari työtä.

Urho Kähkönen

– Esimeriksi luonnon maalaaminen on haastavaa, koska sitä on maalattu niiin paljon. Aina tulisi löytää uusi, tuore näkökulma, tapa ja tekniikka lähestyä maalattavaa kohdetta.

Pimeys on monella tapaa mahdollisuus taiteilijan silmissä.

– Pimeys antaa tilaa omalle mielikuvitukselle – miettii vain miltä tuntui, kun lapsena juostiin takapihalla huussissa. Kainuu tarjoaa juuri tähän vuodenaikaan mahdollisuuden vaikka pimeäsafarille, Kähkönen tuumaa.

– Osa taiteilijoista puhuu luonnonvalon puolesta, mutta itse en näe sen puutetta esteeksi taiteelliselle työskentelylle. Kiireetön talvi on itselleni juuri sitä parasta aikaa maalata. Monesti talvella tulee olo, että toivottavasti tämä talvi ei loppuisi niin pian, että ennättäisin maalata vielä pari työtä. Keväällä alkaa kevätkiireet, puutarha, kesänäyttelyt ja muut.

Korjaus 9.1.2015 klo 14.18: Korjattu Kähkösen kotikyläksi Kuusamonkylä.

Lue seuraavaksi